Newsflash
ACTUALITATE Știri

Jumătate dintre români se tem să doneze sânge

de Magdalena Tănăsescu - iul. 17 2023
Jumătate dintre români se tem să doneze sânge

Un procentaj de 56% dintre români se tem să doneze sânge, doar 4 din 10 locuitori din mediul urban realizând o donare de sânge cel puțin o dată în viața lor.

Datele fac parte din studiul sociologic „Donarea de sânge: Percepții & Bariere”, realizat de Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA), în parteneriat cu Asociația Smart Society, fondatoarea Donorium. 

Potrivit studiului, 7% dintre români nu ar dona indiferent de situație. Pe de altă parte, 93% dintre cei care nu au donat până acum ar putea fi sensibilizați și motivați. 

„Campaniile derulate în ultimii ani au avut un impact pozitiv și sunt necesare pe mai departe pentru a crește nivelul de informare și numărul donatorilor. O campanie bună de promovare, mai multe informații despre beneficiile donării de sânge, mai multe informații disponibile despre procesul de donare sunt aspecte extrem de importante. Românii au nevoie de informare, campanii constante de educare și responsabilizare pentru a conștientiza necesitatea donării de sânge”, susține Alina Dincă, reprezentant SORMA. 

12% dintre respondenți sunt nemulțumiți de programul de donare, dar și de timpul petrecut în centre. De asemenea, 29% dintre respondenți consideră insuficient numărul centrelor de donare din orașele unde locuiesc.

„Prin coagularea eforturilor centrelor de transfuzie, autorităților din domeniu, ON.-urilor și mass-media, numărul persoanelor care au donat sânge s-a situat pe un trend crescător în ultimii ani. Constatăm o adresabilitate în creștere a persoanelor dornice să doneze sânge și o informare mai bună a acestora”, a declarat Lt. Col. Dr. Florea Vlădescu, medic șef la Cabinete Consultații Donatori la Centrul de Transfuzie Sanguină al MApN.

Studiul sociologic a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel urban, respectiv 1.014 persoane cu vârsta între 18-60 ani, marja de eroare fiind de ±3,08%. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe