Newsflash
Știri

LLC „nu este o boală rară”

de Cristina GHIOCA - dec. 24 2020
LLC „nu este o boală rară”

Datele epidemiologice arată că leucemia limfocitară cronică este o problemă de sănătate publică, ea reprezentând aproximativ 30% din totalitatea formelor de leucemii.

image-from-rawpixel-id-2288485-jpegDeoarece 80% dintre pacienții cu leucemia limfocitară cronică (LLC) sunt asimptomatici, în țara noastră, boala este subdiagnosticată, a punctat conf. dr. Nicoleta Berbec, medic hematolog, director medical al Spitalului Clinic Colțea din București, într-o conferință organizată recent, în mediul virtual:

„De cele mai multe ori, pacientul este descoperit întâmplător fie că face investigații de rutină, fie investigații pentru alte afecțiuni, iar hemograma arată un număr crescut de leucocite și limfocite care îl trimit la hematolog. (...) Ar trebui să facem, la nivel național, niște servicii de screening de rutină. Ar fi mult mai ușor pentru sistemul de sănătate să gestioneze aceste cazuri depistate la timp”.

Anumite semne ale LLC sunt : transpirații nocturne, anemie, febră, pierdere în greutate, apariția unor ganglioni sau a unui disconfort abdominal sau chiar modificări de sânge. Aceasta înseamnă că persoana respectivă face niște analize de sânge și poate fin diagnosticată foarte ușor(Conf. dr. Horia Bumbea)

Conf. dr. Horia Bumbea a explicat că afecțiunea, care apare la 1-5 persoane din 10.000 de persoane, nu este o boală rară, așa cum s-ar fi crezut, ci o problemă de sănătate publică. Însă  pentru a cunoaște cât mai bine o boală, este nevoie de date statistice:

„Datele pe care le avem sunt un sumar al datelor statistice din literatură. Din păcate, România nu are încă un registru al LLC. Registrul nu este doar o listă de pacienți cu boala respectivă, ci este un instrument care ne ajută să știm în fiecare moment care este situația la nivel regional sau național cu pacienții care suferă de o anumită boală”.

Lipsa hematologilor, o problemă

O altă problemă este lipsa hematologilor. Conf. dr. Horia Bumbea a afirmat că hematologii nu au o rețea atât de dezvoltată cum este cea de Oncologie, iar în anumite zone de țară acești specialiști lipsesc:

„Colaborarea ne permite să avem un management relativ uniform la nivelul centrelor universitare din țară – Cluj, Timișoara, Iași, Târgu- Mureș, Constanța, Craiova. Însă acestea absorb doar o parte din pacienți, deoarece nu avem medici specialiști hematologi în fiecare județ”. Alte aspecte care așteaptă soluționare sunt diagnosticarea și accesul la tratament.

Astfel, potrivit specialistului, România este aliniată la nivel internațional cu noile terapii disponibile, însă pentru a le putea folosi, trebuie să existe și acces la un diagnostic precis, care se face prin imunofenotipare limfocitară. Acesta este însă destul de greu accesibil în România, deoarece nu sunt suficiente centre de diagnostic.

În opinia sa, problema ar putea fi rezolvată prin dezvoltarea unor centre de diagnostic regionale, care să poată să facă analize de înaltă performanță, să aibă echipamentele necesare și personal calificat. Iar acest lucru s-ar putea face dezvoltarea centrelor de diagnostic din centrele universitare. 

Conferința de presă a fost organizată cu ocazia încheierii campaniei naționale ”Îmbunătățirea managementului LLC în România”, organizată pe parcursul anului 2020.

Campania s-a derulat în principalele centre universitare și de hematologie din țară (Iași, Cluj, Timișoara, Constanța, Craiova și București) și a constat în întâlniri cu prezență fizică sau online între medicii specialiști, pacienți și reprezentanți ai autorităților locale și naționale din sănătate.

Scopul a fost acela de a identifica problemele cu care se confruntă persoanele cu LLC, dar și de a găsi soluții, cu sprijinul profesioniștilor și al pacienților. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe