Newsflash
ACTUALITATE

Medic român, membru asociat al Academiei de Medicină a Franţei

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 12 2024
Medic român, membru asociat al Academiei de Medicină a Franţei

Recent, prof. dr. Camelia Diaconu a primit titlul de membru asociat al Academiei Naţionale de Medicină a Franţei.

Marţi, 12 decembrie 2023, la Paris, în ședinţa solemnă anuală a Academiei Naţionale de Medicină a Franţei, prof. dr. Camelia Diaconu a primit titlul de membru asociat al acestei prestigioase instituţii, împreună cu diploma și medalia de membru. Este cea mai înaltă poziţie care poate fi deţinută de un membru al Academiei din afara Franţei, echivalentă cu statutul de membru titular din străinătate. „A fost un moment încărcat de emoţie 
pentru mine”, spune aceasta.

Profesorul Jean-Pierre Goullé, președintele Academiei de Medicină a Franţei, a subliniat în discursul său de recepţie legăturile strânse dintre Franţa și România, precum și aprecierea sa și a celorlalţi membri ai Academiei pentru „activitatea profesională medicală și știinţifică internaţională pe care dr. Camelia Diaconu a desfășurat-o pe parcursul carierei sale și mai ales din anul 2019”, când a fost aleasă membru corespondent. „Am fost extrem de onorată să îmi pot reprezenta ţara la acest nivel de elită”, mărturisește ea. La ceremonie a participat, la invitaţia președintelui, și reprezentantul Ambasadei României la Paris.

Prof. dr. Camelia Diaconu cu prof. de. Jean-Pierre Goullé, președintele Academiei de Medicină a Franţei

Prof. dr. Camelia Diaconu: „Acest titlu se oferă în urma unei analize extrem de riguroase și stricte a dosarului candidaţilor, candidaturile validate fiind votate ulterior în plenul Academiei. Eu am fost aleasă membru asociat în 16 mai 2023, însă decernarea oficială a titlului are loc întotdeauna în luna decembrie a anului res­pectiv. În 24 mai 2023 am primit scrisoarea oficială de informare, din partea profesorului Christian Boitard, Secrétaire Perpétuel al Academiei”.

Unsprezece membri laureaţi ai Premiului Nobel

Academia Naţională de Medicină a Franţei este moștenitoarea Academiei Regale de Chirurgie, înfiinţată în 1731 de Ludovic al XV-lea, și a Societăţii Regale de Medicină, înfiinţată în 1778 sub Ludovic al XVI-lea. Academia Regală de Medicină a fost creată, la iniţiativa baronului Portal, de Ludovic al XVIII-lea. Misiunile i-au fost definite prin Ordonanţa regală din 20 decembrie 1820: „Această Academie va fi special înfiinţată pentru a răspunde solicitărilor guvernului referitoare la tot ceea ce privește sănătatea publică și, în principal, epidemiile, bolile specifice anumitor ţări, diferite cazuri de medicină legală, examinarea noilor remedii atât interne, cât și externe (...). Se va ocupa de toate obiectele de studiu sau de cercetare care pot contribui la progresul diferitelor ramuri ale artei vindecării”.

Printr-o decizie din 29 ianuarie 1947, a devenit Academia Naţională de Medicină a Franţei, care reunește medici, biologi, farmaciști și medici veterinari recunoscuţi pentru activitatea știinţifică și pentru responsabilităţile pe care și le-au asumat în domeniul sănătăţii. 
De la crearea sa, Academia a avut unsprezece membri laureaţi ai Premiului Nobel. „Independenţa sa și relevanţa rapoartelor și comunicărilor sale îi conferă un loc original și un rol important în domeniul sănătăţii în Franţa și în lume”, adaugă prof. dr. Camelia Diaconu. 

Toate nominalizările membrilor aleși ai Academiei sunt supuse aprobării președintelui Franţei. Medicul român, proaspăt membru asociat al Academiei de Medicină a Franţei, a declarat pentru Viaţa Medicală: „Cu siguranţă voi continua colaborarea excepţională pe care am avut-o cu Academia Naţională de Medicină a Franţei, prin organizarea de evenimente știinţifice internaţionale comune, implicare în proiecte de cercetare. Îmi doresc să stimulez participarea tinerilor colegi medici rezidenţi din România la programe de schimburi internaţionale cu spitale și universităţi de referinţă din Franţa, dar și cu alte ţări francofone. Colaborările internaţionale sunt extrem de importante pentru dezvoltarea învăţământului medical, dar și pentru progresul în medicină, iar afilierea la o astfel de academie prestigioasă deschide oportunităţi speciale”.

Experienţă profesională de aproape 30 de ani

Dr. Camelia Diaconu este profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și șefa Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic de Urgenţă București (Spitalul Floreasca). Este medic primar Cardiologie și Medicină internă, cu atestat de studii complementare în ecografie cardiacă, vasculară Doppler, ecografie generală (abdominală, mamară etc.). 

Are o experienţă profesională de aproape 30 de ani. A urmat numeroase cursuri și stagii de pregătire în străinătate în Cardiologie, Medicină internă și ecografie. „Internist prin viziune și cardiolog prin pasiune”, cum se autodefinește, prof. dr. Camelia Diaconu consideră că „pregătirea complexă și cunoașterea întregului organism uman, a organelor și sistemelor sale oferă internistului o perspectivă unică, integrată, acesta fiind antrenat să rezolve probleme complexe de diagnostic și tratament”.

În 2019 a devenit și membru al Academiei Oamenilor de Știinţă din România. Este, de asemenea, membru de onoare (fellow) al Societăţii Americane de Medicină Internă, Societăţii Americane de Cardiologie, Societăţii Europene de Cardiologie, Federaţiei Europene de Medicină Internă. Este editor șef al unor reviste indexate în baze de date internaţionale, membru fondator și actualmente președinte al „Romanian Association of Science Editors”.

Prof. dr. Camelia Diaconu cu reprezentantul Ambasadei României la Paris 

Totodată, prof. dr. Camelia Diaconu este conducător de teze de doctorat și mentor pentru multe generaţii de doctoranzi, studenţi și medici rezidenţi. A publicat 18 cărţi, 135 de capitole de cărţi, 574 de articole în reviste indexate în baze de date internaţionale. A susţinut peste 600 de prezentări la congrese internaţionale și naţionale, multe dintre ele ca lector invitat, 90 de cursuri de perfecţionare postuniversitară pentru medicii de diverse specialităţi din ţară. A participat la numeroase proiecte de cercetare pe plan internaţional și naţional. De asemenea, a fost distinsă, pentru întreaga activitate, cu zeci de premii naţionale și internaţionale. 

De 15 ani este membră a colectivului redacţional al publicaţiei Viaţa Medicală. În 2011 a primit Trofeul de Cristal în cadrul Galei Viaţa Medicală Românească, desfășurată sub patronajul președintelui României și sub auspiciile Academiei Române, „pentru competenţă și devotament în îngrijirea bolnavilor, promovarea cercetării știinţifice, colaborarea publicistică de excepţie la Viaţa Medicală”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe