Newsflash
ACTUALITATE Cultură Știri

Medicamente expirate, în lucrări de artă

de Demostene ŞOFRON - iun. 23 2023
Medicamente expirate, în lucrări de artă

Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor Cluj-Napoca găzduiește expoziţia de mozaicuri Hope in Difficult Times (Speranţa în vremuri dificile), semnată de dr. Eleni Ioannidou.

Vernisajul expoziţiei a avut loc la 19 iunie. În mod inedit, șefa secţiei de Boli infecţioase și Medicină internă de la Spitalul General din Rethymno, Creta (Grecia) a utilizat în compoziţia lucrărilor sale medicamente expirate și capsulele pe suporturi de lemn sau plexiglas. Expoziţia, care merită vizitată, propune teme majore în lucrări precum „Solidaritatea este în sângele tău”; „Tu nu-ţi amintești, eu nu uit”; „Neîncuiat”; „O parte din tine trăiește prin mine”; „Vis stelar”; „Două surori”; „Fiinţa umană lovește mai puternic”.

Având preocupări artistice încă din copilărie (a studiat pianul timp de 12 ani), dr. Eleni Ioannidou a început să realizeze mozaicuri cu puţin timp înainte de debutul pandemiei: „Soţul meu este pediatru, așa că am ajuns să oferim ajutor persoanelor fără asigurare medicală. Drept urmare, farmaciile au început să ne trimită medicamente pe cale de expirare. Deschideam coletele, selecţionam medicamentele bune de cele expirate. Ne-am gândit mult ce să facem cu cele expirate. Așa am ajuns la concluzia că pot deveni utile artei. Și am început să lucrez”. Realizarea unei lucrări durează aproximativ o lună, în funcţie de tema aleasă și de dimensiunea ei, a adăugat medicul.

Prima dată în afara Greciei

Temele abordate în mozaicurile sale vizează donarea de sânge, cea de organe, purtarea măștii, vaccinarea, persoanele cu boala Alzheimer, portrete, mitologie, teme antirăzboi, antirasism, depresie, singurătate, restabilirea relaţiilor interumane. De-a lungul timpului a avut și o comandă pentru un cabinet de microbiologie, tema fiind microbii, iar pe rol este, acum, o lucrare ce are ca temă cinematografia veche.

Până în prezent, dr. Eleni Ioannidou a avut expoziţii în marile orașe ale Greciei, iar iniţiativa sa nu a rămas fără ecou. „Lucrările mi-au fost apreciate de la bun început. (...) Am ajuns să primesc medicamente expirate și capsule de la persoane necunoscute mie, de la farmacii”, a mărturisit aceasta. Acum ea se află la prima expoziţie personală în afara Greciei, Clujul fiind primul popas extern. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe