Newsflash
ACTUALITATE Știri

Medicii de familie amenință cu proteste, inclusiv cu închiderea cabinetelor

de L. Budin - ian. 15 2024
Medicii de familie amenință cu proteste, inclusiv cu închiderea cabinetelor

Organizațiile medicilor de familie şi ale celor din ambulatoriile de specialitate din judeţele Braşov și Vâlcea consideră inacceptabile recentele propuneri privind finanţarea serviciilor prestate de asistenţa medicală primară.

Medicii din Brașov arată că atât asistența medicală primară şi din ambulatoriile de specialitate se confruntă cu probleme grave determinate de prevederile Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, precum şi de cele din Normele metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023, care reglementează pachetele de servicii de sănătate.

Aceste modificări se produc în contextul în care bugetul Sănătăţii este în creştere cu 15%, deci nu poate fi invocată austeritatea şi fără a fi oferită nicio explicaţie faţă de necesitatea sau oportunitatea lor. Menţionăm că scăderile finanţării din asistenţa primară şi din ambulatoriile de specialitate sunt dublate de creşterea fiscalităţii, aceştia (medicii din asistenţa primară - n.r.) cotizând, din 2024, cu cele mai mari sume din sistemul de sănătate, tocmai la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate”, se arată într-un comunicat transmis de Colegiul Medicilor Braşov și preluat de Agerpres

Membrii organizaţiilor brașovene se vor întâlni marţi, 16 ianuarie, pentru a stabili un plan de acţiuni de protest. 

Reprezentanții Colegiului Medicilor Vâlcea, Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Vâlcea, Patronatului Medicilor de Familie Vâlcea, protestează la rândul lor împotriva recentei diminuări drastice a finanțării cabinetelor medicilor de familie și  a cabinetelor medicilor din ambulatoriul de specialitate (policlinici), fapt care va duce la distrugerea asistenței medicale prespitalicești, se arată într-un comunicat.

Ne rezervăm dreptul de a protesta gradual, pînă la închiderea cabinetelor la 1 februarie 2024, dacă Guvernul României nu revine asupra deciziilor ce vor afecta activitatea noastră”, arată medicii vâlceni. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe