Newsflash
Internaționale Știri

Medicii francezi liber-profesioniști fac grevă și își închid cabinetele

de L. Budin - oct. 18 2023
Medicii francezi liber-profesioniști fac grevă și își închid cabinetele

Medicii liber-profesioniști din Franța și-au închis cabinetele pe termen nelimitat, cerând creșterea tarifelor per consultație, precum și revizuirea unei propuneri legislative recente.

Medicii francezi liber-profesioniști care activează în cadrul propriilor cabinete, nefiind angajați ai spitalelor de stat – deși pot funcționa în cadrul lor – sunt în grevă din data de 13 octombrie și își cntinuă acțiunile de protest pe termen nelimitat. Sindicatele cer o creștere a tarifelor pentru consultații și abolirea unei propuneri de act normativ, așa numita lege Valletoux, recent dezbătută în Adunarea Națională (camera inferioară a Parlamentului francez), notează francetvinfo.fr

Acțiunile de protest pregătesc terenul pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții sistemului național de asigurări de sănătate. Medicii reclamă faptul că tariful per consultație a rămas la valoarea de 25 de euro din 2017, și că acest cuantum nu mai este mulțumitor. Nici o creștere a tarifului cu 1,50 euro, prevăzută a intra în vigoare de la 1 noiembrie, nu este suficientă, consideră sindicatele, mărirea fiind percepută de medici ca „o umilire” și „un dispreț” la adresa eforturilor pe care doctorii le investesc în pacient. Medicii liber-profesioniști doresc ca, începând cu luna noiembrie, tariful perceput să fie de 30 de euro. 

Efectivele medicilor francezi liber-profesioniști au scăzut cu 11,8% din 2010 încoace, în timp ce numărul doctorilor salariați la stat a crescut cu 13,4% în aceeași perioadă, arată cifrele colegiului francez al medicilor. Sunt doctori de familie care se plâng că sunt nevoiți să facă împrumuturi bancare pentru a acoperi cheltuielile cabinetelor lor. Reprezentanții sindicali speră să se ajungă, prin negocieri, la o înțelegere „care să redea sensul” meseriei și să faciliteze mijloacele de a practica îngrijiri de calitate. 

O altă revendicare a greviștilor este revizuirea unei propuneri legislative recent dezbătută, legea Valletoux. Actul normativ va fi discutat și în Senat, la sfârșitul unii octombrie, și vizează ameliorarea accesului la îngrijiri medicale, fără a reglementa clar statutul liber-profesioniștilor. Doctorii se tem că vor fi obligați să asigure gărzile în cadrul spitalelor publice. Legea e considerată coercitivă, în condițiile în care numărul angajaților din sănătate scade de la an la an. 

 


Notă autor:

Sursă foto: dr. Mihaela Brînză/Franța

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe