Newsflash
ACTUALITATE Știri

Microplasticele din Antarctica, analizate cu ajutorul fizicii nucleare

de Magdalena Tănăsescu - ian. 9 2024
Microplasticele din Antarctica, analizate cu ajutorul fizicii nucleare

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU şi Institutul Antarctic Argentinian (IAA) au lansat o nouă investigaţie comună privind cantitatea de microplastice din Antarctica.

Potrivit acestei inițiative, microplasticele sunt analizate cu ajutorul fizicii nucleare prin studierea apelor din regiune, a sedimentelor marine şi chiar a excrementelor de pinguin. 

 

„Investigața comună face parte din iniţiativa NUTEC Plastics a AIEA, care a analizat poluarea cu microparticule de plastic în ţări din întreaga lume. Sănătatea Antarcticii este esenţială pentru sănătatea planetei. Microplasticele afectează mediul şi acest loc nu face excepţie”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al AIEA, citat de Agerpres.

 

Acesta a precizat că prin utilizarea aplicaţiilor nucleare a fost posibilă determinarea, cu acurateţe, a cantităţii de poluanţi aflaţi pe solul marin şi, de asemenea, sursa de provenienţă a acestora.

Programul va folosi spărgătorul de gheaţă argentinian Almirante Irizar, iar oamenii de ştiinţă vor preleva mostre de guano de pinguin, de sedimente de pe solul marin şi din apa din jurul calotei glaciare pentru a le analiza la baza argentiniană Carlini din Antarctica. Alte eşantioane vor fi trimise la centrul de cercetare AIEA din Monaco.

Totodată, prin acest program se doreşte să se afle dacă microplasticele au fost transportate de curenţii marini din alte regiuni ale planetei sau sunt generate chiar în Antarctica. 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe