Newsflash
Internaționale Știri

Microplasticele inhalate se depun în căile respiratorii

de L. Budin - iun. 15 2023
Microplasticele inhalate se depun în căile respiratorii

Cercetările arată că oamenii inhalează circa 16,2 fragmente de microplastic în fiecare oră, echivalentul unui card bancar într-o săptămână.

Microparticulele de plastic inhalate pot prezenta riscuri grave pentru sănătate. Înţelegerea modului în care acestea se deplasează în sistemul respirator este esenţial pentru prevenirea şi tratamentul bolilor care se pot dezvolta la acest nivel. arată un studiu publicat de American Institute of Physics (AIP). 

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un model computerizat bazat pe dinamica fluidelor pentru a analiza circulaţia şi depunerea microplasticului în căile respiratorii superioare, relatează Science Daily și Agerpres.

Echipa de cercetători a studiat circulaţia microplasticelor de diferite forme şi dimensiuni, în condiţii de respiraţie lentă sau rapidă. Particulele au avut tendinţa de a se depune în cavitatea nazală şi orofaringe.

 

Substanțe toxice

Resturi minuscule prezente în mediul înconjurător, generate de degradarea produselor din plastic, conţin de obicei substanțe toxice.

În jurnalul Physics of Fluids, editat de AIP Publishing, o echipă internaţională de cercetători de la University of Technology, Western Sydney University şi Queensland University of Technology din Australia, Urmia University şi Islamic Azad University din Iran, University of Comilla din Bangladesh, au dezvoltat un model computerizat bazat pe dinamica fluidelor pentru a studia modul în care microplasticele circulă şi se depun în căile respiratorii superioare.

Milioane de tone de astfel de particule de microplastic au fost găsite în apă, aer şi sol. Producţia globală de microplastic este în creştere, iar densitatea microplasticului din aer creşte semnificativ. Pentru prima dată, în 2022, studiile au descoperit microplastice în căile respiratorii umane, ceea ce creşte nivelul de îngrijorare cu privire la riscurile grave pentru sănătatea respiratorie”, a declarat autorul Mohammad S. Islam. 

 

Îngrijorare reală

Echipa a explorat circulaţia microplasticelor de diferite forme (sferice, tetraedrice şi cilindrice) şi dimensiuni (1,6, 2,56 şi 5,56 microni), în condiţii de respiraţie lentă sau rapidă. Microparticulele au avut tendinţa de a se aduna în zone din cavitatea nazală şi orofaringe. 

Forma anatomică complicată şi foarte asimetrică a căilor respiratorii şi comportamentul complex al fluxului în cavitatea nazală şi orofaringe fac ca microplasticele să devieze de la curs şi să se depună în acele zone”, a spus Islam. 

Autorii au notat că studiul lor subliniază îngrijorarea reală faţă de expunerea şi inhalarea microplasticelor, în special în zonele cu niveluri ridicate de poluare cu plastic sau cu activitate industrială intensă. 

Acest studiu subliniază necesitatea unei conştientizări sporite asupra prezenţei microplasticelor în aerul pe care îl respirăm şi a potenţialelor efecte asupra sănătăţii”, a declarat autorul YuanTong Gu.

În viitor, cercetătorii intenționează să analizeze deplasarea microplasticului într-un model de plămân, luând în considerare parametrii de mediu precum umiditatea şi temperatura. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe