Newsflash
Știri

Milioane de reţete electronice şi multe probleme tehnice

de Mirabela VIAŞU - nov. 28 2012
Milioane de reţete electronice şi multe probleme tehnice
   De curând a fost depăşit pragul de trei milioane de reţete electronice înregistrate de la punerea în funcţiune a sistemului (la 2 iulie 2012), ceea ce înseamnă că, în medie, au fost realizate 75.000 de prescripţii zilnic. Deşi iniţial prescrierea electronică a demarat greoi, fiind înregistrate un milion de reţete în primele trei luni, treptat procesul a atins un ritm alert şi în doar 23 de zile au fost efectuate alte două milioane de prescripţii electronice, cele mai multe fiind raportate de medicii de familie.
   Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că progresul arată că atât medicii, cât şi farmaciştii au înţeles importanţa sistemului de prescriere electronic şi că, pentru a asigura continuitatea acestuia, s-au luat mai multe măsuri, printre care amintim vizite aleatorii şi neprogramate la farmacii, pentru a vedea dacă au fost făcute investiţiile tehnice necesare şi cum merge sistemul. „Cu o viteză de răspuns de cinci-opt secunde pentru fiecare reţetă eliberată, timpul de aşteptare al pacienţilor la ghişeu s-a micşorat semnificativ. Din păcate, mai există farmacii care încă nu au adoptat sistemul, iar pacientul trebuie să caute o unitate care să îi poată onora reţeta electronică primită de la medic“, explică dr. Doru Bădescu, preşedintele CNAS.
   De asemenea, CNAS monitorizează farmaciile care nu pot elibera reţete electronice şi informează medicii prescriptori asupra acelor unităţi care folosesc cu succes sistemul, pentru a îndruma pacienţii în mod eficient. În plus, medicii care prescriu în format electronic peste 70% din reţete sunt stimulaţi financiar, conform reglementărilor legale în vigoare. Şeful CNAS aminteşte că instituţia pe care o conduce se concentrează şi asupra dezvoltatorilor de software, urmărind ca aceştia să pună la dispoziţie aplicaţii în concordanţă totală cu cerinţele softului de bază.
   Pe de altă parte, reprezentanţii medicilor de familie susţin că procesul este mult îngreunat şi chiar împiedicat de diferite probleme cu care se confruntă în utilizarea şi funcţionarea Sistemului informatic de prescripţie electronică (SIPE). Una dintre dificultăţi ar fi că datele din Sistemul informatic unic integrat (SIUI) sunt eronate în aproximativ 10% din cazuri. Pentru remedierea disfuncţionalităţilor, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) propun şi câteva soluţii: implementarea unor filtre în SIUI, care să avertizeze funcţionarii CNAS în momentul preluării datelor, corectarea informaţiilor eronate şi aplicarea unor chei suplimentare de control în aplicaţia informatică în care partenerii CNAS completează datele.
   O altă problemă semnalată de medicii de familie este că sistemul raportează o eroare la mult timp după înregistrarea şi verificarea unei reţete, ceea ce duce la reluarea procesului de verificare şi înregistrare, revalidarea semnăturii electronice şi, implicit, decalarea programărilor, fapt care îi nemulţumeşte pe pacienţi. Această problemă ar putea fi evitată prin optimizarea SIPE, astfel încât verificarea şi înregistrarea să dureze maximum 15 secunde. Totodată, utilizarea unei semnături electronice este împiedicată în două posibile situaţii: în cazul blocării, pierderii sau furtului semnăturii, dar şi în cazul zilelor de concediu ale unui medic, întrucât procedura de recunoaştere în SIUI a semnăturii electronice a medicului înlocuitor nu este în prezent elaborată de CNAS. Lista dificultăţilor este completată de întreruperile de curent electric, de acces la internet, dar şi de problemele temporare inerente ale componentelor hardware şi software. Medicii de familie speră ca neregulile să fie rezolvate până la începutul anului viitor, când prescrierea electronică va deveni obligatorie. În plus, ei solicită reprezentanţilor CNAS posibilitatea prescrierii offline pe formulare pretipărite şi după 1 ianuarie 2013.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe