Newsflash
Cultură

Mituri, povești și interpretări ale simbolurilor

de Florentina Ionescu - nov. 10 2023
Mituri, povești  și interpretări  ale simbolurilor

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze o nouă expoziţie, deschisă din 8 noiembrie 2023 la Muzeul „Dr. Nicolae Minovici‘ din Capitală.

Noul proiect muzeal se intitulează „Ghid de ornamentică tradiţională în colecţia Muzeului Nicolae Minovici”. Iniţiatorii săi își propun să introducă vizitatorul în interiorul universului ornamenticii tradiţionale.

În decorul regăsit pe obiectele de artă populară de aici sunt înscrise o multitudine de elemente cu semnificaţii pline de înţeles. Pe lângă funcţia utilitară, artefactele tradiţionale poartă una simbolică, transmisă prin forma obiectului, dar mai ales prin ornamentică, se arată într-un comunicat de presă.

Simbol universal  al Soarelui

Expoziţia prezintă elementele specifice decorului tradiţional, miturile, poveștile și interpretările care le-au însoţit și care au supravieţuit până astăzi. Multe din înţelesurile vechi sunt pierdute, explică Silvia Zamfir, Mădălina Manolache și Ionuţ Banu, curatorii expoziţiei.

Bogată în simboluri, arta popu­lară românească s-a manifestat în tehnici de lucru și materiale variate – ceramică, lemn, ţesături. Curatorii amintesc că un motiv apreciat în mod particular de colecţionarul Nicolae Minovici a fost rozeta. 

Aceasta este un simbol universal al Soarelui, întâlnit în arta multor culturi. Soarele, simbol purificator, asociat acţiunii terapeutice și chiar divinităţii, a fost suprafolosit de Minovici în expunerea originală a vilei-muzeu din Capitală. 

Acest simbol există pe numeroasele artefacte ale colecţiei. Legând motivul păsării de profesiunea lui Minovici, aceea de medic legist, publicul care va trece pragul expoziţiei se poate raporta la mitul Calandrianonului, „o pasăre fantastică înzestrată cu calităţi tămăduitoare”, după cum o descriu cei trei curatori. Expoziţia poate fi vizitată până la 28 ianuarie 2024.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe