Newsflash
ACTUALITATE Știri

Moașele Independente susțin că România nu este pregătită medical pentru refugiaţii ucrainieni

de Magdalena Tănăsescu - feb. 23 2024
Moașele Independente susțin că România nu este pregătită medical pentru refugiaţii ucrainieni

Asociația Moașelor Independente (AMI) consideră că sistemul public medical din România nu este încă pregătit pentru integrarea refugiaților din Ucraina, deși au trecut doi ani de la începerea războiului.

Potrivit unui comunicat, persoanele vulnerabile nu au încă acces la servicii medicale vitale și la servicii esențiale pentru sănătatea reproducerii.

Concret, femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, adolescenții, femeile aflate într-o situație de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul organizațiilor civile și nu au altă posibilitate de a accesa serviciile vitale de care au nevoie. 

 

„Serviciile specifice sănătății reproductive se obțin cu greu în spitalele și clinicile din România: consultații ginecologice, contracepție, servicii de întrerupere a sarcinii, screening HPV, vaccinare HPV, mamografii și ecografii mamare, morfologii și screening fetal, nașteri naturale, sprijinul unei moașe, ajutor în alăptare și în înțărcare, educație prenatală, educație și consiliere cu privire la îngrijirea nou-născutului”, se menționează în comunicat.

De asemenea, toate femeile din România se confruntă zi de zi cu costuri ridicate, lipsa specialiștilor, lipsa informațiilor și lipsa moașelor din sistemul public de îngrijire pre și post-natală și de planificare familială.


„În cei doi ani care au trecut de la invazia Ucrainei, societatea civilă din România s-a mobilizat exemplar și a făcut eforturi uriașe să ofere refugiaților serviciile de care au nevoie: traducători, informații despre sistemul medical, înscrieri la medicul de familie, suport psihologic, donații de produse de primă necesitate și chiar sprijin financiar. La AMI avem o linie telefonică dedicată refugiaților, unde le răspundem la întrebările despre sistemul medical din România și îi ajutăm să se înscrie la medicii de familie și să acceseze serviciile bazate pe moașe și pe medici specialiști”, a declarat Irina Mateescu, moașă licențiată, vicepreședinte al Asociației Moașelor Independente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe