Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Modalităţi inteligente pentru a monitoriza sănătatea inimii

de Florentina Ionescu - feb. 23 2024
Modalităţi inteligente pentru a monitoriza sănătatea inimii

Considerată luna iubirii, februarie vine la pachet și cu mai multă atenţie asupra sănătăţii cardiovasculare.

Tehnologii noi din domeniul medical ne pot ajuta să luptăm împotriva bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces în Uniunea Europeană (1). În 2020, în România, 52% dintre decese au avut cauză cardiovasculară, un procentaj aproape dublu faţă de ponderea la nivelul UE.

Medicina face progrese de la o zi la alta în materie de tehnologii care ne pot ajuta să ne monitorizăm starea de sănătate. Aceste noi instrumente de diagnostic ar putea să contribuie, de exemplu, la îmbunătăţirea statisticilor dacă vor ajunge să fie folosite la scară mai largă. Iată câteva tehnologii promiţătoare care le pot oferi medicilor mai multe date despre sănătatea inimii pacienţilor lor.

Dispozitive EKG purtabile

Una dintre provocările cele mai mari în materie de dispozitive inteligente purtabile este durata de viaţă a bateriei. În viitorul apropiat însă este posibil ca aceasta să nu mai fie o problemă, iar pacienţii să își poată monitoriza continuu activitatea electrică a inimii prin EKG (electrocardiogramă), fără reîncărcarea bateriei.

Un grup de cercetători din China (2) dezvoltă în prezent dispozitive moi, purtabile, de tip EKG, alcătuite dintr-un senzor cu electrozi care pot fi lipiţi direct pe  piele. Acestea transformă și folosesc energia eliberată de mișcările persoanei care le poartă. Asta înseamnă că ele nu vor mai necesita încărcarea bateriei din exterior, deoarece electrozii își vor lua energia datorită mișcărilor corpului uman.

Bandelete de testare

Un nou tip de bandeletă, prezentată recent ca „proof-of-concept” (dovadă de concept), ar putea fi o inovaţie mult așteptată când vine vorba despre sănătatea inimii. Cercetătorii (3) au dezvoltat bandelete din hârtie pentru a analiza serul sanguin.

Acesta le poate prezenta informaţii despre trei markeri deja cunoscuţi ai insuficienţei cardiace. Un astfel de test ar putea oferi rezultatele în aproape jumătate de oră, iar acestea pot fi transmise direct către un telefon inteligent.

Implanturi moi și solubile

Introducerea unui senzor în corpul pacientului poate furniza informaţii importante despre sănătatea inimii sau cu privire la recuperarea post­operatorie. Totuși, în cele mai multe cazuri, aceste dispozitive anorganice trebuie să fie îndepărtate din corp, uneori pacientul fiind supus unei 
intervenţii chirurgicale invazive.

Vestea bună este că oamenii de știinţă (4) au lucrat la o nouă generaţie de senzori biocompatibili care se descompun în organism. Altfel spus, ei se pot dizolva pur și simplu, fără ca pacientul să fie supus unei noi intervenţii chirurgicale. Aceste implanturi cardiace pot măsura nivelul acidului lactic, compușilor organici volatili, valoarea pH-ului și presiunea arterială.

Stenturi inteligente

Utilizate în tratarea pacienţilor cu boli cardiovasculare, stenturile se introduc, de exemplu, în arterele coronare, pentru a menţine deschis vasul prin care circulă sângele. Însă stenturile clasice au și câteva minusuri, cum ar fi faptul că, după un timp, ele se îngustează și devin tot mai ineficiente.

O cercetare recentă (5) propune un stent de generaţie nouă, care raportează singur datele despre pacient. Un astfel de dispozitiv poate să ofere mai multe informaţii graţie unei bobine conductoare mai mari și unei antene externe. Metoda ar urma să detecteze dacă sângele curge prin arteră 
întocmai așa cum se așteaptă medicii.



Surse:
1. https://insp.gov.ro/2023/12/04/decembrie-2023-campania-inimi-in-dar/
2. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsanm.3c05095
3. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acssensors.3c01217
4. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acssensors.3c01755
5. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acssensors.3c01313
6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/5-medical-advances-that-could-change-heart-health-monitoring

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe