Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Speranţe în recăpătarea vorbirii

de Florentina Ionescu - sept. 1 2023
Speranţe în recăpătarea vorbirii

Prin combinarea unor senzori speciali cu puterea inteligenţei artificiale și cu interfeţele creier-mașină, două femei și-au recăpătat capacitatea de a vorbi.

Cercetătorii au demonstrat, în două studii publicate recent, cum, prin combinarea inteligenţei artificiale (IA) cu implanturile cerebrale, două femei și-au recăpătat vocea. Una dintre ele este paralizată în urma unui accident vascular cerebral (AVC). Cealaltă este diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică (SLA), o boală neurodegenerativă progresivă.

Studiile au fost publicate în 23 august a.c. în jurnalul Nature și au dovedit cât de mari sunt progresele în ceea ce privește interfeţele creier-mașină (brain-computer interfaces – BCI). În primul studiu*, cercetători de la University of California (UC) San Francisco și de la UC Berkeley au ajutat o femeie care suferise un AVC să poată vorbi din nou și să își exprime emoţiile – totul prin intermediul unui avatar digital. În al doilea studiu**, specialiști de la Stanford Medicine au reușit convertirea activităţii cerebrale în text, afișat pe ecranul unui computer.

Totul a pornit de la implanturi cerebrale

Cercetătorii i-au implantat în creier femeii cu AVC un dispozitiv dreptunghiular extrem de subţire, pe care se aflau 253 de electrozi. Aceștia erau conectaţi printr-un cablu la o reţea de computere. Femeia a lucrat împreună cu ei pentru a antrena algoritmii de IA, astfel încât aceștia să-i recunoască semnalele cerebrale unice. Apoi, cercetătorii au folosit un software pentru a crea un avatar al pacientei. Ulterior, au reușit să-l integreze cu semnalele transmise de creier atunci când femeia încerca să 
vorbească.

Specialiștii au implantat senzori de dimensiuni reduse și în cortexul celei de-a doua paciente, cea cu SLA. Electrozii au fost implantaţi până la o adâncime de 
3,5 mm. Algoritmii de IA au fost antrenaţi pentru a evidenţia activitatea cerebrală asociată încercărilor femeii de a formula fiecare dintre cele 39 de sunete care alcătuiesc limba engleză (orală). Datorită interfeţei creier-computer, pacienta a înregistrat progrese, BCI obţinând o rată de 62 de cuvinte pe minut.


Surse articol:
https://newatlas.com/medical/brain-computer-interfaces-artificial-intelligence-regain-speech/
*https://www.nature.com/articles/s41586-023-06443-4
**https://www.nature.com/articles/s41586-023-06377-x
https://www.youtube.com/watch?v=iTZ2N-HJbwA


Notă autor:

Foto: Noah Berger / University of C California San Francisco

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe