Newsflash
Știri

MS a lansat programul „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”

de L. Budin - aug. 7 2023
MS a lansat programul  „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat lansarea programului care prevede reabilitarea blocurilor alimentare la spitale, acolo unde există, şi dotarea acestora.

Ministrul Sănătății a spus că a fost făcută o evaluare în 252 de spitale publice, care a arătat că două treimi dintre acestea aveau servicii de catering, doar o treime având bucătării proprii, informează Agerpres.

Programul pe care îl lansăm (...) se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele există şi au bucătării şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 milioane euro, dar sunt situaţii în care deja lucrurile s-au făcut, cum este aici la Spitalul Universitar. (...) Am trecut să identificăm sursele de finanţare şi avem discuţii avansate cu cei de la Banca Mondială ca să putem face un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitalele româneşti, siguranţei hranei, pentru că acesta este alt aspect”, a subliniat ministrul.

 Va exista un apel de proiecte la începutul anului viitor, a arătat Alexandru Rafila. 

De cele mai multe ori reclamaţiile sunt legate de catering pentru că mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punct de vedere al conţinutului... Doar o treime dintre spitale aveau bucătării proprii”, a subliniat Rafila.

El a amintit că alocaţia de hrană a crescut de la 11 la 22 de lei pentru un pacient obişnuit, iar pentru cei cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi.

Sunt bani care sunt plătiţi separat de Ministerul Sănătăţii. Sunt transferaţi separat pentru hrană, nu se mai plăteşte din bugetul spitalului, cum era în trecut. Este clar că este o încurajare a dezvoltării serviciilor de bucătărie şi respectiv de preparare şi distribuţie a hranei”, a arătat ministrul, menţionând că la Spitalul Universitar de Urgență Bucureşti (SUUB) un astfel de proiect a fost pus în practică.

Managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a precizat că asigurarea necesarului caloric corect nu este uşor de realizat într-un spital public.

Practic, spitalul nu este un restaurant în sensul propriu al cuvântului. Aici vorbim despre o alimentaţie echilibrată”, a spus medicul, care a susţinut că este mult mai eficient să se gătească mâncarea pacienţilor cu o bucătărie proprie decât să se folosească un serviciu de catering. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe