Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Munca în ture dăunează gândirii

de Dr. Mariana MINEA - sept. 1 2023
Munca în ture dăunează gândirii

Adulţii care lucrează noaptea și în ture pot avea o afectare a funcţiei cognitive, potrivit unui studiu recent.

      Este vorba de o analiză ce a folosit date din Studiul Canadian Longitudinal privind îmbătrânirea și care a inclus 47.811 adulţi cu vârsta cuprinsă între 45 și 85 de ani. Aproximativ unul din cinci canadieni investigaţi practica o formă de lucru în schimburi, cum ar fi turele de seară sau de noapte ori turele în rotaţie. Aceste programe afectează adeseori ritmul circadian, ceea ce poate dăuna sănătăţii. Anterior, ele au fost asociate cu o creștere a riscului de evenimente coronariene. Prezentul studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în PLOS One, este primul care semnalează o afectare a capacităţilor cognitive.

Efectul poate fi o urmare a neconcordanţei dintre ritmul circadian și programul de lucru. Dar pot fi implicaţi și alţi factori. Participanţii au avut de răspuns la întrebarea dacă lucrează ziua, noaptea, ori conform unui grafic ce rotește turele. Investigatorii nu au avut însă la dispoziţie informaţii despre durata și tipul de lucru, despre numărul de zile consecutive lucrate sau despre intervalul liber dintre respectivele ture. De asemenea, ei nu au cerut informaţii privind durata și calitatea somnului participanţilor. Dintre toate turele, cele de noapte au avut efectul cel mai dăunător asupra cogniţiei.

„Următorul pas ar fi să stabilim ce poate fi făcut pentru a reduce efectele potenţial negative asupra sănătăţii. (…) Este crucial să creăm și să implementăm strategii potrivite pentru prevenţie”, a declarat, pentru Medscape, dr. Durdana Khan, cercetător la Universitatea York din Toronto și autor al studiului.


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/995789

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe