Newsflash
ACTUALITATE Știri

Noi propuneri de politici publice în judeţul Iași

de Florentina Ionescu - iul. 28 2023
Noi propuneri de politici publice în judeţul Iași

Pentru a crește accesul locuitorilor din judeţul Iași la servicii de sănătate și la informaţie actualizată, COPAC și ACMIM vor să implementeze, cu sprijinul autorităţilor, două politici locale în domeniile social și sănătate.

InfoSAN, un centru judeţean de informare despre sănătate, și o reţea de centre de telemedicină pentru categoriile vulnerabile, numită TeleMedicIS: acestea sunt cele două propuneri de politici publice la nivel local realizate în cadrul proiectului „Dezvoltarea de politici sociale și de sănătate în judeţul Iași”. Proiectul este implementat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) și Asociaţia Copilul Meu – Inima Mea (ACMIM), în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iași și Primăria Municipiului Iași.

În ultimele 12 luni, în cadrul acestui proiect au fost organizate două sesiuni de formare cu 70 de participanţi. Totodată, a fost creată o reţea formată din reprezentanţii autorităţilor locale, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor și asociaţiilor profesionale. În urma discuţiilor în cadrul reţelei, s-au regăsit două idei ce reprezintă nevoi ale cetăţenilor din judeţul Iași: accesul la servicii de sănătate, în special pentru cei din grupurile vulnerabile, și nevoia de informare, mai ales în ceea ce privește prevenţia și screeningul.

Chestionar aplicat online

Pentru a fundamenta nevoia unui centru de informare despre sănătate, iniţiatorii proiectului au aplicat online un chestionar, la care au răspuns 92 de locuitori din judeţul Iași. Astfel, 91 din 92 de respondenţi au auzit de programe de screening. Totodată, 98% dintre respondenţi au considerat că ar fi util un centru de informare, unde să afle informaţii despre toate programele de screening derulate.

Referitor la scopul programului de screen­ing, respondenţii au identificat patru probleme care pot fi rezolvate: detectarea stării de preboală la cei care nu au niciun simptom; detectarea bolilor la cei care au deja simptome; reducerea riscului de îmbolnăvire; creșterea accesului populaţiei la testare.

La întrebarea „Pentru ce boli știţi că ar exista programe de screening?”, 76% dintre participanţi au răspuns cancere, 13% au spus boli cardiovasculare, 4% au menţionat hepatite, iar 1% au răspuns diabet. În privinţa surselor de informare cu privire la screening, conduce internetul cu 45%, urmat de medicul de familie (22%), prieteni sau colegi (14%), spital (11%).

Pe site-ul social-sanatate.ro se regăsesc detalii despre cele două politici publice pentru judeţul Iași, un ghid de redactare și promovare a politicilor publice, precum și alte informaţii actualizate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe