Newsflash
Știri

O adolescentă cu o boală extrem de rară, operată cu succes la SCJU Bihor - Oradea

de L. Budin - dec. 8 2023
O adolescentă cu o boală extrem de rară, operată cu succes la SCJU Bihor - Oradea

Sindromul de pensă aorto-mezenterică are o incidență de 1 la 1 milion în rândul copiilor (0-18 ani), acesta fiind primul caz înregistrat în Bihor și al doilea caz publicat din țară.

O adolescentă de 17 ani a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară – sindrom de pensă aorto-mezenterică -  și tratată cu cea mai avansată tehnică chirurgicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.

Adolescenta suferea de circa 6 ani de o serie de simptome precum greață, vărsături, balonare, durere abdominală și scădere ponderală. Avea un istoric de internări repetate la spitalul Orășenesc Ștei, iar apoi la Spitalul Municipal „Episcop N. Popovici” Beiuș, iar conform biletelor medicale, exista o suspiciune de gastrită, se arată într-un comunicat al SCJU Bihor. 

La data de 19.09.2023, pacienta a fost transferată de la spitalul din Beiuș la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Simptomele de care aceasta suferea s-au agravat în timp, iar pacienta a fost internată cu o greutate de 40 de kilograme raportată la o înălțime de 1,68 m, indicele de masă corporală de 14 încadrând-o mult sub limita de subponderală. De asemenea, adolescenta era deshidratată și suferea de dureri abdominale.

Simptomele indicau prezența unei obstrucții proximale -  așadar inițial, pacientei i s-a efectuat o radiografie abdominală. S-a constatat faptul că stomacul pacientei era destins până la micul bazin, în mod normal acesta fiind situat până deasupra ombilicului. De asemenea, evacuarea era încetinită. Pacientei i s-a făcut tomografie computerizată a abdomenului cu substanță de contrast intravenoasă și a fost măsurat unghiul aorto-mezenteric, adică unghiul dintre aorta abdominală și artera mezenterică superioară. Acest unghi trebuie să fie de peste 25 de grade, pentru a permite trecerea duodenului (prima parte a intestinului subțire). În cazul pacientei, unghiul era de doar 10 grade, ceea ce a dus la comprimarea duodenului și astfel, la apariția simptomelor pacientei, se explică în comunicat.

În urma acestor investigații, s-a pus diagnosticul de sindrom de pensă aorto-mezenterică. Această afecțiune este o cauză extrem de rară de obstrucție intestinală. Punerea diagnosticului a presupus o abordare multidisciplinară a cazului, necesitând analize de laborator, împreună cu investigații de imagistică medicală și gastroenterologie. Sindromul de pensă aorto-mezenterică are o incidență de 1 la 1 milion în rândul copiilor (0-18 ani), iar acesta este primul caz înregistrat în județul Bihor și al doilea caz publicat din țară. Atât diagnosticarea acestui caz, cât și abordarea chirurgicală reprezintă premiere medicale la nivelul județului Bihor.

Simptomatologia cronică, riscul de denutriție avansată și tulburările hidroelectrolitice ar fi dus în timp la decesul pacientei. După confirmarea diagnosticului, echipa medicală a decis tratamentul chirurgical prin cea mai avansată tehnică, care presupune efectuarea unui bypass. Această tehnică presupune izolarea porțiunii obstrucționate a duodenului și scurtcircuitarea traseului intestinului pentru a evita obstacolul, printr-o anastomoză duodeno-jujenală latero-laterală. În acest fel, sunt unite prima porțiune a intestinului subțire imediat după stomac cu porțiunea de mai jos, iar conținutul stomacului parcurge noul traseu intestinal, fără a trece prin porțiunea comprimată”, se mai precizează în comunicat.

Intervenția, care a fost una cu un grad de complexitate ridicat, a fost realizată prin tehnică laparoscopică, aceasta fiind una dintre cele mai moderne tehnici chirurgicale, care presupune utilizarea unor instrumente endoscopice (trocare), care se introduc în abdomen prin niște incizii foarte fine. Abordul laparoscopic este minim invaziv, iar datorită faptului că nu necesită incizii mari, prezintă numeroase avantaje pentru pacient, precum reducerea duratei intervenției, minimizarea riscurilor și scurtarea timpului de recuperare post-operatorie. 

Un alt element de noutate a fost tehnica de sutură a intestinelor. Tehnica clasică presupune suturarea manuală cu acul, însă aici, s-a efectuat suturarea mecanică, cu ajutorul staplerului liniar. Acest aparat aplică capse la distanțe egale pe porțiunile intestinului care trebuie sudate, reducând semnificativ timpul necesar pentru intervenție.

Operația a durat o oră și jumătate. Evoluția post-operatorie a pacientei a fost rapid favorabilă, cu reluarea alimentației orale (pe gură) și toleranță digestivă bună.

Atât stabilirea acestui diagnostic extrem de rar, cât și efectuarea acestei intervenții complexe au fost posibile datorită strânsei colaborări dintre Secția Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Secția Clinică Chirurgie Generală și Oncologică, Secția Clinică ATI II și Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală”, se precizează în comunicat. 

Echipa medicală care a abordat acest caz deosebit de rar a fost compusă din dr. Paul Tchouala – medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Dănuț Dejeu – medic primar chirurgie generală, dr. Dan Ținca – medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Daniel Băloiu – medic primar chirurgie pediatrică, dr. Adriana Dobrescu – medic primar ATI și dr. Virginia Băican – medic primar radiologie și imagistică medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe