Newsflash
Știri

O colecţie de veşti nefericite

de M. V. A. - mai 1 2013
O colecţie de veşti nefericite
   Un studiu publicat în JAMA Surgery ar putea interesa în mod deosebit echipa Ministerului Sănătăţii din România care lucrează la noua modalitate de salarizare a medicilor în funcţie de performanţă. Gradul de satisfacţie a pacientului în privinţa serviciilor medicale pe care le primeşte în timpul unei internări nu are legătură cu calitatea actului chirurgical. Studiul a comparat performanţa a 31 de spitale americane, folosind trei chestionare care apreciază gradul de satisfacţie a pacienţilor, gradul de satisfacţie a angajaţilor din spitale în privinţa locului lor de muncă şi calitatea actului chirurgical. Dacă ultimul foloseşte criterii obiective, precum prevenirea infecţiilor sau a trombozei, criteriile folosite de primul sunt subiective: curăţenia spitalului, explicaţiile cu privire la folosirea unor noi tratamente, calitatea îngrijirilor oferite de asistentele medicale. Deşi studiul a identificat o corelaţie între satisfacţia pacientului şi cea a personalului medical la locul de muncă, nu există vreo legătură cu performanţa actului chirurgical.
   Într-o serie de controale derulate în februarie şi martie 2013, inspectorii federali americani au descoperit probleme de siguranţă potenţial periculoase în 30 de depozite farmaceutice. De la „particule negre de origine necunoscută“ aflate în unele fiole, până la rugină şi mucegai, descoperirile inspectorilor confirmă investigaţia publicată de Washington Post despre condiţiile precare din anumite depozite farmaceutice. „Există depozite cu carenţe semnificative în a asigura condiţiile de sterilitate necesare, reprezentând astfel un risc serios pentru sănătate“, a fost concluzia inspectorilor.
   Deşi urmează să apară abia luna viitoare, cea de-a cincea ediţie a „bibliei psihiatrilor“ – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) – începe deja să provoace critici dure. Directorul Institute of Psychology, Health and Society de la Universitatea din Liverpool, profesorul Peter Kinderman, vede noua ediţie ca un efort periculos de a transforma în patologie psihiatrică emoţii care apar în cursul vieţii oricui. Prescrierea de medicaţie, justificată astfel, va amplifica dimensiunea fenomenului supraprescrierii de medicamente în societatea occidentală şi, consecutiv, a frecvenţei efectelor adverse ale acestora. Profesorul Kinderman critică în special transformarea furiei copiilor temperamentali în simptome ale unei boli mentale sau criteriile foarte laxe ale diagnosticării anxietăţii generalizate.
   Studiile despre studiile din cercetarea medicală ajung uneori la concluzii nefericite. Nature Reviews Neuroscience publică un astfel de studiu, elaborat de o echipă de la Universitatea din Bristol, care concluzionează că multe dintre cercetările în domeniul neuroştiinţelor sunt de fapt complet lipsite de valoare. Asta se întâmplă din cauza puterii statistice foarte scăzute; rezultatele astfel obţinute supraestimează efectele cercetate şi sunt arareori replicate. „Chiar dacă efectele cercetate sunt reale, studiile din neuroştiinţe au şanse să le detecteze doar în proporţie de 20%“, susţin autorii. Deşi nu convin deloc administraţiei Obama, care tocmai a anunţat finanţarea cu 100 de milioane de dolari a cercetărilor în neuroştiinţe, rezultatele acestui studiu au fost prezentate pe scurt în prestigioase reviste populare americane precum Wired, Scientific American sau The Scientist.
   Fructele otrăvite ale celebrului scandal în care controversatul cercetător Andrew Wakefield inventa o legătură cauzală directă între vaccinul ROR şi autism sunt culese în această primăvară în Marea Britanie. Numărul cazurilor de rubeolă a crescut într-o singură săptămână în Ţara Galilor cu 10%. Aşa-numita „generaţie lipsă“ – ai cărei părinţi nu şi-au vaccinat copiii în 1998, convinşi fiind de Wakefield – suferă acum de această boală, peste 700 de cazuri fiind diagnosticate doar în districtul Swansea. La rădăcinile copacului în care s-au copt aceste fructe otrăvite s-a turnat îngrăşământul presei tabloide britanice, fără de care Andrew Wakefield nu ar fi putut influenţa un număr atât de mare de părinţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe