Newsflash
Internaționale Știri

O nouă specie de şarpe, denumită după actorul Harrison Ford

de L. Budin - aug. 17 2023
O nouă specie de şarpe, denumită după actorul Harrison Ford

Există și un păianjen - Calponia harrisonfordi - care a primit numele după actorul și activistul de mediu, la fel şi o specie de furnică - Pheidole harrisonfordi.

Reptila, descoperită în Peru, a primit denumirea ştiinţifică Tachymenoides harrisonfordi, un omagiu adus actorului veteran Harrison Ford, implicat în domeniul protecţiei mediului înconjurător, relatează dpa/PA Media și Agerpres.

Actorul este bine cunoscut pentru interpretarea lui Han Solo în „Războiul Stelelor” şi a arheologului Indiana Jones, personaj care urăşte şerpii.

Această descoperire (...) este un semn că mai sunt atât de multe de aflat despre lumea noastră sălbatică - şi că oamenii sunt o mică parte dintr-o biosferă incredibil de vastă. Pe această planetă, toate destinele sunt întrepătrunse, şi chiar în acest moment un milion de specii sunt în pragul pieirii. Avem un mandat existenţial de a repara relaţia noastră nefuncţională cu natura şi de a proteja locurile care susţin viaţa”, a spus actorul, care este vicepreşedinte al organizaţiei de mediu Conservation International.

Ford are de asemenea un păianjen denumit după el - Calponia harrisonfordi - şi o specie de furnică - Pheidole harrisonfordi.

Descoperirea noii specii de şarpe este rezultatul unei colaborări între cercetători din Peru şi Statele Unite şi a fost realizată în Parcul Naţional Otishi din Peru.

Tachymenoides harrisonfordi este un şarpe care măsoară la maturitate doar 40 de centimetri. El prezintă un camuflaj eficient, însă este inofensiv pentru oameni, alimentaţia sa constând în şopârle şi broaşte.

Descoperirea unei noi specii, numirea acesteia şi prezentarea ei în faţa lumii este o activitate frumoasă şi necesară. Cu acest nume, vrem să-l omagiem pe Harrison Ford ca actor şi ca activist de mediu şi sperăm să contribuim la conştientizarea faptului că mai sunt zone îndepărtate ale lumii ale căror specii nu le cunoaştem. Doar speciile care sunt cunoscute pot fi protejate”, a subliniat biologul Edgar Lehr, cel care a condus expediţia.

 


Notă autor:

Surse foto: conservation.org © Edgar Lehr/ Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe