Newsflash
Internaționale Știri

O substanță psihoactivă extrasă din ciuperci, posibil tratament în anorexie

de L. Budin - iul. 26 2023
O substanță psihoactivă extrasă din ciuperci, posibil tratament în anorexie

Patru din cele zece participante la studiu au intrat în remisiune după trei luni, simptomele caracteristice ale anorexiei fiind eliminate.

Psilocibina, principalul ingredient psihoactiv din aşa-numitele „ciuperci magice”, poate reprezenta o nouă opţiune promiţătoare de tratament împotriva anorexiei, arată rezultatele unor teste clinice.

În cadrul unui test desfăşurat la scară mică, pe un grup de 10 femei cu vârste între 18 și 40 de ani care sufereau de anorexie, fiecare dintre subiecţi a primit o doză unică de psilocibină, sub supraveghere medicală. Subiecţii au tolerat efectele pe termen scurt ale substanţei psihoactive fără a suferi efecte secundare importante, informează Live Science și Agerpres

În urma tratamentului, 9 din 10 femei au raportat că au dobândit o perspectivă mai optimistă asupra vieţii, 8 din 10 au susţinut că a fost „una dintre cele mai pline de semnificații experienţe din viaţa lor”, iar 7 din 10 au susţinut că simt că li s-a îmbunătăţit calitatea generală a vieţii. Patru dintre participante au intrat în remisiune după trei luni, simptomele caracteristice ale anorexiei fiind eliminate. 

Rezultatele studiului publicate în jurnalul Nature Medicine vor trebui replicate în cadrul unor studii de amploare, pentru a confirma faptul că psilocibina poate îndepărta principalele simptome ale anorexiei, conform autorilor studiului. 

Este nevoie urgentă de noi opţiuni de tratament pentru că anorexia nervoasă „are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate afecţiunile psihiatrice şi este de notorietate faptul că este o boală foarte costisitoare şi foarte dificil de tratat şi de recuperat”, a declarat pentru Live Science Rebecca Park, profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universităţii Oxford, care nu a participat la studiu.

Anorexia nervoasă este o afecţiune psihică gravă, în care pacienții devin obsedaţi de greutatea lor corporală şi îşi restricţionează aportul alimentar, apelând uneori şi la exerciţii fizice extensive pentru a obţine pierderi în greutate. Afecțiunea este foarte greu de tratat, circa jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din această cauză ajungând din nou la spital în primul an după externare.

În pofida faptului că această boală afectează până la 4% dintre femei şi 0,3% dintre bărbaţi, nu există medicamente aprobate pentru tratarea ei.

Psilocibina a demonstrat deja potenţial în tratamentul altor afecţiuni psihice, cum ar fi depresia, alcoolismul şi tulburările obsesiv-compulsive. Se crede că substanța acţionează prin activarea unor receptori din creier care reacţionează de obicei la hormonul serotonină, a cărui funcţie poate fi redusă la pacienţii cu anorexie.

 


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe