Newsflash
OPINII

Analgezie multimodală operatorie și analgezie controlată de pacient

de Prof. dr. Ostin C. MUNGIU - iul. 31 2017
Analgezie multimodală operatorie și analgezie controlată de pacient
     Spre sfârșitul mileniului trecut, primul care a avut ideea de a marca o zi de luptă împotriva durerii a fost Nestor Rodriguez, neurochirurg, președintele Asociației portugheze pentru studiul durerii. Ideea a prins, iar la propunerea Consiliului EFIC (European Federation of IASP Chapters), în anul 2001, ziua s-a transformat în „Săptămâna de luptă împotriva durerii”.
     Asociația internațională pentru studiul durerii (IASP) a hotărât să marcheze acțiunile din domeniul algeziologiei printr-o serie de teme anuale. Astfel, pentru 2017 tema a fost „Anul global împotriva durerii postoperatorii”. IASP urmărește, în prezent, diseminarea largă a informațiilor privind durerea postoperatorie și actualizarea cunoștințelor cercetătorilor din domeniul durerii și practicienilor despre aspectele asociate acestui tip de durere și a modului de a interacționa cu pacienții. Alte obiective sunt creșterea interesului politicienilor, mass-mediei și publicului larg față de problemele generate de durerea perioperatorie, precum și încurajarea factorilor de decizie guvernamentală și a organizațiilor din domeniul asigurării sănătății pentru sprijinirea acțiunilor, care au ca scop un management mai eficient al durerii postoperatorii.
     Asociația de Algeziologie din România (AAR), care a împlinit recent 15 ani de existență, a hotărât să se alăture manifestărilor pe tema enunțată, prin organizarea la Iași a unui simpozion regional, cu tema „Actualități în durerea perioperatorie”. Evenimentul, care s-a desfășurat de-a lungul zilei de 5 iulie, a adunat peste 120 de participanți din partea de est a României și din Republica Moldova. Desfășurat în clădirea istorică a Societății de Medici și Naturaliști (cea mai veche societate științifică din țară și sediul alegerii ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza),  evenimentul a suscitat un deosebit interes atât prin temele prezentate, cât, mai ales, prin discuțiile aprinse care au urmat prezentărilor.
     Cele patru module, moderate și susținute de medici de la Iași, s-au derulat sub coordonarea vicepreședinților AAR – conf. dr. Elena Rezuș, dr. Victor Diaconescu și dr. Alina Murgu. Modulul 1, moderat de subsemnatul împreună cu dr. Elena Rezuș, a fost constituit dintr-o masă rotundă cu tema „Abordarea durerii din hernia de disc lombară – perspectiva reumatologului”.
     Modulul 2 a fost coordonat de dr. Corneliu Paiu și dr. Alina Murgu. Dr. Corneliu Paiu a prezentat lucrarea „Durerea acută postoperatorie la copil”, iar dr. Sidonia Susanu – „Importanța tratamentului preventiv și suportiv al durerii în arsurile majore la copil”. „Tratamentul durerii postoperatorii în chirugia cardiacă” a fost lucrarea prezentată de dr. Daniel Dăscălescu, iar dr. Gabriel Iosep a exemplificat „Tratamentul durerii postoperatorii în chirurgia toracică”.
     Modulul 3, avându-i coordonatori pe prof. dr. Ioana Grigoraș și dr. Victor Diaconescu, a prilejuit atât prezentarea ghidului de tratament al durerii acute postoperatorii, elaborat de Societatea americană a durerii, cât și prezentarea protocoalelor de analgezie multimodală operatorie ale Clinicii ATI, de la Institutul Regional de Oncologie din Iași (IRO). Modulul 4 (cu aceiași coordonatori) a permis trecerea în revistă a realizărilor obținute prin utilizarea analgeziei controlate de pacient, analgeziei prin cateter peridural și, în premieră, analgeziei din chirurgia oncologică majoră cu chimioterapie intraperitoneală hipertermică.
     În calitate de președinte al Consiliului științific al manifestării, am fost impresionat de înalta ținută științifică a echipei condusă de prof. dr. Ioana Grigoraș, șefa clinicii ATI de la IRO, căreia conducerea AAR i-a conferit, în semn de aleasă prețuire, diploma de „Membru de onoare al asociației”. De altfel, doamna profesor Grigoraș a scris și cel mai consistent capitol din volumul „Terapia durerii” recent apărut la editurile „Viața Medicală” și „ETNA”, volum care a fost oferit tuturor participanților la eveniment.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe