Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

ATI, cel mai bine remunerată în sistemul privat

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 19 mai 2017
     Sistemul medical privat câștigă din ce în ce mai mult teren în România, la momentul actual existând în țara noastră peste 160 de spitale private. În contextul exodului medicilor în străinătate, sistemul medical privat poate reprezenta o alternativă, angajatorii oferind salarii extrem de atractive pentru tinerii medici debutanți. Platforma MEDIjobs a dat publicității, recent, rezultatele unui studiu privind salariile personalului medical din sistemul privat, care a evidențiat faptul că un medic specialist fără experiență poate câștiga între 3.000 și 3.500 de lei pe lună, în funcție de specializare. Cel mai bine plătiți sunt medicii din specialitatea anestezie și terapie intensivă, care pot câștiga până la 6.000 de lei, urmați de neurologi, oftalmologi, diabetologi. Cardiologii, precum și cei cu specializarea obstetrică-ginecologie sau recuperare medicală  pot avea câștiguri lunare de aproximativ 4.000 de lei. Media pieței o reprezintă salariile de 3.000–3.500 de lei, care se regăsește în cadrul specializărilor endocrinologie, reumatologie, pediatrie, psihiatrie, pneumologie, medicină de familie și dermatologie. Cel mai prost plătiți medici în privat sunt cei care au ales ca specializare medicina muncii. Salariul acestora poate ajunge până la 2.000–2.500 de lei.
     Diferențe se înregistrează și în funcție de zonele țării. Astfel, în Moldova salariile medicilor specialiști debutanți se situează în jurul a 4.000 de lei, o valoare peste media țării, datorită deficitului acut de personal medical. În centrul și vestul țării, salariile medicilor debutanți se încadrează, în general, în media pieței.
     Un element important este faptul că salariul crește odată cu acumularea de experiență sau de competențe suplimentare – un nefrolog, de exemplu, poate încasa în plus până la 2.000 de lei dacă se ocupă și de dializă. Nivelul salarial crește constant la medicii specialiști cu experiență între trei și cinci ani, salariul mediu al acestora încadrându-se în intervalul 4.500–6.000 de lei pe lună, sau chiar 10.000 de lei în cazul celor cu specializarea anestezie și terapie intensivă. Medicii primari, cu peste zece ani de experiență pot avea venituri de la 6.000 la 10.000 de lei lunar.
     Sistemul privat oferă salarii atractive și pentru asistenții medicali. Un asistent medical proaspăt absolvent de școală postliceală, fără experiență, poate câștiga în medie 1.500 de lei lunar. Există și în cazul acestora sporuri în funcție de specializare. În cazul secțiilor de anestezie și terapie intensivă salariul pentru un asistent medical debutant este de 1.800 de lei, iar cei care lucrează în cadrul secțiilor de cardiologie, chirurgie sau obstetrică-ginecologie pot câștiga, în medie, 1.600 de lei lunar. Un asistent medical cu experiență poate câștiga între 2.000 și 2.500 de lei lunar, excepție făcând cei din cadrul secției de anestezie și terapie intensivă, care pot ajunge până la 3.000 de lei. La aceste salarii se adaugă tichete de masă în valoare de maximum 300 de lei lunar și, în unele cazuri, tichete de vacanță.
     Datele prezentate în raport au fost prelevate din peste 300 de procese de recrutare desfășurate direct prin platforma medijobs.ro, din prima parte a anului 2017.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.