Newsflash
OPINII

Dreptul pacientului la recunoștință

de Vlad MIXICH - aug. 24 2015
Dreptul pacientului la recunoștință
     Dacă s-ar fi întâmplat în Statele Unite, această decizie a celei mai înalte instanțe din țară ar fi fost povestită într-un film de succes, cu actori subtili și celebri în rolurile principale și cu un efect de schimbare a mentalității publicului asupra subiectului respectiv. Dar s-a întâmplat în România unde, o discuție serioasă despre „dreptul pacientului la recunoștință“ (am citat din decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție) eșuează rapid în lamentații sterile privind soarta neagră a medicilor români, atunci când cei care vorbesc sunt medici; sau despre inima neagră a acelorași medici, atunci când cei care trag sunt gurile de tun din media senzaționalistă. Ca întotdeauna, realitatea este colorată mult mai nuanțat și nici gând viitorul nu va fi mai negru din clipa în care a oferi medicului un plic cu bani sau o cutiuță cu bijuterii a devenit, prin lege, un caz penal.
     Să rezumăm pe scurt felul în care Înalta Curte și-a motivat decizia. Are pacientul dreptul să-și exprime material recunoștința față de medicul care l-a tratat? – s-au întrebat judecătorii. Mai ales atunci când există un aliniat dintr-o lege (46/2003) care spune clar că „pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii“. Cu respectarea cărei legi? – s-au întrebat din nou judecătorii. Cea care guvernează activitatea profesională a medicilor din România: legea funcționarului public. Judecătorii afirmă, în decizia lor, că „dreptul pacientului la recunoștință“ ar putea intra în discuție și în alte profesii: atunci când polițistul sau pompierul salvează o potențială victimă sau când elevul unui profesor, datorită educației primite, câștigă concursuri internaționale care-i deschid o carieră strălucită. Cu toate acestea, pentru aceste categorii profesionale nu este niciunde prevăzută posibilitatea primirii de recompense. Fiind funcționari publici, medicii au dreptul la un salariu compus doar din venitul de bază, sporul pentru vechime și alte prime. Prin urmare, conchide înalta instanță, nu se poate institui o excepție de la legea funcționarului public special pentru medici, o atare excepție fiind de natură să încalce principiul egalității în fața legii și să-i discrimineze pe ceilalți funcționari publici. Mai exact: dacă statul român tot își bate joc de mulți dintre angajații săi, trebuie măcar să-și bată joc de ei în mod egal.
     Este medicina mai prigonită decât alte profesii aflate în relație financiară directă cu statul român? Răspunsul evident este nu. Și profesorii români și pompierii români sunt la fel de meschin plătiți. Diferențele sunt chiar în avantajul breslei medicale: 1. prin natura profesiei, medicii pot beneficia din plin de deschiderea pieței de muncă în UE. 2. prin lege nu se interzice, ca în alte țări, ca medicul angajat într-un spital public să lucreze în sau să dețină simultan și o clinică privată. Oricât de competent ar fi, unui profesor român de biologie i-ar fi foarte dificil să predea într-o școală din Franța, iar un pompier nu-și poate înființa o firmă privată de stins incendii.
     Cele două avantaje enumerate sunt doar câteva dintre mijloacele de completare, uneori consistentă, a veniturilor obținute de medici. Sigur că, în comparație cu colegii din Europa Centrală (să nu mai vorbim de occidentali), medicii români sunt plătiți rușinos. Dar în comparație cu colegii din Republica Moldova sau Georgia, medicii români câștigă regește. Totul este așadar o chestiune de perspectivă, iar perspectiva din care a judecat Înalta Curte este cea românească.
     Unele personalități medicale au declarat, public, că această decizie va adânci criza sistemului medical din România. Cred că se înșală. Înalta Curte a fost nevoită să stopeze o ambiguitate legislativă veche de 12 ani care era exploatată imoral de o minoritate medicală și acceptată tacit de majoritate. Iar soluția dată a fost singura posibil corectă și bazată pe realitatea din spitale. Realitate cunoscută de Înalta Curte cum se vede și din precizarea că s-a analizat și „dacă personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare a supus pacientul oricărei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze, inclusiv prin menținerea în cadrul unității sanitare la nivel de zvon public, prin lipsa oricăror acțiuni de combatere, a faptului că pentru acordarea serviciilor medicale este necesară efectuarea de plăți de către pacient“.
     Explicațiile de mai sus nu se doresc a fi o apărare a deciziei judecătorilor. Ci un avertisment în privința devierii atenției mediilor de la adevărații responsabili ai crizei sistemului medical din România. Nu judecătorii sunt dușmanii medicilor. Și, oricât de paradoxal ar suna, nici procurorii, reprezentând instrumentul de curățire a unei bresle care, din cauza organizării sale piramidale, a avut întotdeauna dificultăți să-și facă curățenie în propria curte.
     Dușmanii reali ai breslei medicale din România sunt parlamentarii și politicienii care găsesc bani să-și mărească salariile, dar nu și pentru a-i stimula pe medicii tineri să rămână în țară sau pe medicii de familie să profeseze în rural. Dușmanii reali sunt acei reprezentanți ai companiilor farmaceutice care ispitesc, în cunoștiință de cauză, un medic obosit, frustrat și cu dorințe omenești. Dușmanii reali sunt toți acei profesori care nu-i învață meserie pe rezidenții lor și își umilesc pacienții. Pentru astfel de cazuri nu există nicio scuză: nici bugetul mic al țării, nici ținta impusă de vânzări, nici stresul specific meseriei.
     Într-o lume ideală, dreptul pacientului la recunoștință se rezumă la acel „mulțumesc“ spus din suflet ce dă sens și împlinire atâtor colegi medici. Într-o lume ideală, recunoștința nu se numără în bancnote, ci în serile în care adormi cu certitudinea că nu ai trăit în acea zi doar pentru tine. Iar dacă această lume ideală nu există, asta nu înseamnă că nu trebuie permanent să aspirăm la ea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe