Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Il vivere e un correre alla morte...

Viața Medicală
Prof. dr. Radu IFTIMOVICI vineri, 28 mai 2010

  ...a fost de părere masser Alighieri în timpul hoinărelii sale prin Purgatoriu în compania signoritei Portinari, pe care neguri duşmane i-o furaseră de timpuriu.
  Am fost mereu rănit şi adânc mâhnit când această inexplicabilă şi în fond absurdă fugă spre moarte se sfârşeşte după un promiţător, dar revoltător de scurt parcurs. M-am tot întrebat pe ce culmi ar fi ajuns civilizaţia şi cultura, dacă moartea nu i-ar fi cosit de timpuriu pe Chopin, Schiller, Byron, Mozart, Van Gogh, Eminescu, Lavoisier, iar dintre ai noştri pe Vesalius, R. De Graaf, Laënnec şi mulţi alţii. (...)

 

    Românii au avut în anii ’50–’60 un mare chirurg şi orelist: pe dr. Aurel Marin, a cărui fugă spre moarte n-a avut nicio clipă sterilă, niciun moment de „vivere per vivere“ sau egoist dăruită lui însuşi. A fost unul din acei rari, a cărui profesiune de credinţă a fost neclintirea din statutul de cinste funciară, dobândit în copilărie şi adolescenţă. Traversând o lume în care valorile morale se prăbuşeau (la unii colegi precum castelele din cărţi de joc), el, fiul preotului de ţară Constantin Marin, născut în 1918 la Ungureni – Tecuci, a ales să rămână integru, surd la cântecul de sirenă al unui carierism bazat pe prefăcătorie şi adularea unor potentaţi sociali.
    Rădăcina înfiptă în credinţa şi moralitatea familială l-a ajutat să-şi hrănească certitudinile, chiar şi în acei ani de nedreaptă şi absurdă detenţie politică (1958–1962) în care părea că Pronia şi prietenii l-au uitat. Îşi educase dârzenia pe băncile colegiului militar „N. Filipescu“ de la Mânăstirea Dealu – Târgovişte, la acea şcoală de elită care a dat ţării o mulţime de oameni valoroşi, mulţi dintre ei deschizători de drum în domeniul în care au activat. Cei ce l-au cunoscut pe Aurel Marin, deopotrivă colegi, prieteni şi mai ales pacienţi, aveau să-i păstreze chipul nu numai pentru talentul excepţional de chirurg, ci şi pentru nedezminţita sa omenie. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.