Să ne închipuim un drum în noapte. E beznă. Undeva în depărtare se zăreşte o luminiţă. Ştim că acolo trebuie să ajungem. Dar până acolo geografia terenului este accidentată: dealuri şi văi, mărăcini, mlaştini şi prăpăstii. Fiind beznă şi înţelegând doar că acolo – departe, curge mierea… o luăm direct spre lumină. Nu vedem drumul pe care stăm, în toată şerpuirea lui, şi nu ştim că el, ocolind prăpăstiile, mlaştinile şi pieptişul dealurilor, duce acolo. Noi suntem obosiţi şi flămânzi, aici, pe drum. (...)"> Întunericul şi luminiţa - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Întunericul şi luminiţa

de - dec. 10 2010
Întunericul şi luminiţa

   Să ne închipuim un drum în noapte. E beznă. Undeva în depărtare se zăreşte o luminiţă. Ştim că acolo trebuie să ajungem. Dar până acolo geografia terenului este accidentată: dealuri şi văi, mărăcini, mlaştini şi prăpăstii. Fiind beznă şi înţelegând doar că acolo – departe, curge mierea… o luăm direct spre lumină. Nu vedem drumul pe care stăm, în toată şerpuirea lui, şi nu ştim că el, ocolind prăpăstiile, mlaştinile şi pieptişul dealurilor, duce acolo. Noi suntem obosiţi şi flămânzi, aici, pe drum. (...)

Din cauza beznei vedem din drum doar un mic segment, care arată doar o direcţie, ce este a luminii, apoi o coteşte… Aşa că o luăm spre lumină oblu… accidentându-ne şi împotmolindu-ne pe drumul nedrum, în mărăcini. Acesta este mersul negândit al societăţii româneşti în ultimii 20 de ani. Rupţi, accidentaţi, sângerânzi, ne uităm buimaci în jur şi nu înţelegem ce este cu noi. Am luat în braţe noţiuni de democraţie şi de sociologie pe care le-am înţeles greşit şi le-am aplicat catastrofal. Sistemul sanitar nu face excepţie. Este şi el pe acelaşi drum. Există şi câştiguri în cei 20 de ani, dar şi eşecuri. Ce va fi contează însă mai mult decât ce a fost.
   Ce pregăteşte prezentul sistemului sanitar? O acţiune mai importantă decât pare la prima vedere este clasificarea spitalelor. Ideea în sine este bună. Există o evidentă, pentru oricine, diferenţă între spitalele din ţară. Primul criteriu al MS pentru preconizata clasificare propus este numărul de paturi. Criteriu hilar, pentru că se referă la competenţa medicală. Numărul de paturi nu are nimic de-a face cu competenţa medicală. Vrea MS să înţeleagă prin competenţă cantitatea în dauna calităţii? Clasificarea va folosi inclusiv la repartizarea de fonduri. Atunci toate capitalele de judeţ vor proceda la comasarea tuturor spitalelor pentru a intra în categoria I şi a cere fonduri. Să judeci după numărul de paturi înseamnă o poartă deschisă spre confuzie şi abuzuri. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe