Newsflash
OPINII

Mica istorie bucureşteană şi rafinamentul mnezic

de Prof. dr. Octavian BUDA - dec. 9 2014
Mica istorie bucureşteană  şi rafinamentul mnezic
   Cu siguranţă, Nicolae Vătămanu a fost un om pentru care exerciţiul memoriei a fost întotdeauna un act de excelenţă culturală. Mai mult, el s-a bucurat de un exces de memorie, fapt cu totul „sanitar“, îndeosebi astăzi, când mulţi inşi cu pretenţii intelectuale uită de la mână până la gură aspecte esenţiale din viaţa naţiei, punând între parantezele nedrepte ale uitării întâmplări, locuri, oameni şi opere ce altminteri ar reprezenta prilej de mândrie naţională. Nu şi la noi, din păcate.
   Nicolae Vătămanu (născut în 1897 şi tragic dispărut la cutremurul din martie 1977), medic, iatroistoric bine-cunoscut în cultura românească şi fotograf pasionat, a fost un mare iubitor al Bucureştilor, un cercetător atent, care s-a aplecat cu dragoste asupra documentelor, şi care ne povesteşte cu farmec despre oraşul pe care îl iubim cu toţii. A fost cunoscut în vremea lui şi datorită rubricii săptămânale din ziarul „Universul“, intitulate „Sfaturile medicului“.
   Cum spuneam, Nicolae Vătămanu are nu doar o aducere aminte prodigioasă, ci a nutrit şi o autentică pasiune pentru tot ce înseamnă Bucureşti, poveşti de demult şi locuri frumoase ale Capitalei noastre. Dacă adăugăm la aceste ingrediente intelectuale şi o retorică de scriitor autentic, un talent rar de a mânui textul peste media intelectuală, atunci faptul că a conceput şi scris două excepţionale cărţi dedicate oraşului întemeiat de Bucur nu trebuie să mire pe nimeni. Apărute în vechiul regim, prin anii ’70, reeditate la Editura Vremea, volumele Istorie bucureşteană şi Odinioară în Bucureşti reprezintă un memento de gală de care bătrânul oraş chiar avea nevoie.
   Precum Constantin Bacalbaşa ieri, ca Adrian Majuru astăzi, Nicolae Vătămanu, intelectual rafinat şi harnic scormonitor în arhive, a recuperat felii din istoria ştiută şi neştiută a marelui oraş, odinioară abia un târguşor, în prezent ditamai megalo­polisul. Iar aceste istorii ale sale sunt vii, nicidecum aride: întâmplări cu oameni simpli (birjari şi ucenici), negustori şi personaje istorice (Tudor Vladimirescu, Vodă Caragea), poveşti ale străzilor (şoseaua Kiseleff, Podul Mogoşoaiei) şi caselor de altădată (inclusiv a câtorva în care a locuit Eminescu); nu lipsesc cişmelele, Fântâna Filaret, Cişmigiul şi Bucu­reştioaia. Şi tot ca iluştrii săi colegi de amor întru Bucureşti, Nicolae Vătămanu stăpâneşte arta de a pune laolaltă descrierea caselor, monu­mentelor şi locurilor memorabile din Capitală cu evocarea unor întâmplări, episoade şi anecdote care au făcut savoarea vremurilor de altădată.
    În cartea Istorie bucureşteană găsim, prin urmare, secţiunea „Oameni şi locuri“, dedicată celor văzute (construcţii, viziuni şi personalităţi), dar şi secţiunea „Întâmplări“ (plină de povestiri şi rumori din timpurile vechi, realităţi istoric datate, astăzi, ca şi invizibile). La fel, în volumul Odinioară în Bucureşti întâlnim o parte intitulată „Drumuri şi locuri“, în care sunt aduse în prezent bulevarde, străzi, căi şi întâmplările lor minunate, după cum există şi o a doua secţiune, „Lume şi năravuri“, despre bătăile, petrecerile şi cântecele din alte epoci. Inutil să mai subliniez că această îngemănare între reperul arhitectonic, estetica ţesutului urban, consemnarea tribulaţiilor mondene dragi personalităţilor vremii, recuperarea unor figuri urbane mitice în leatul lor dar total ignorate astăzi, anecdote savuroase, întâmplări reale, zvonuri, fantasme şi năravuri, ei bine toate ajung să creioneze un tablou fascinant acestui oraş insuficient de iubit de locuitorii lui din prezent.
    Doctorul Vătămanu are justa intuiţie a unor straturi narative ascunse, a unor cadre de antropologie orăşenească ascunse sub mişcările adesea înşelătoare ale unui progres industrial şi arhitectural haotic şi nu de puţine ori asasin. Din acest punct de vedere, mi se pare evident hiatusul între lumea bucureşteană veche, aşezată, bine structurată, cu o noimă clară şi un simţ solid al ierarhiei sociale, pe de o parte, şi prezentul anomic, de tip junglă urbană, pigmentat de abuzuri administrative şi eşecuri estetice grandioase dar foarte costisitoare, în care populaţia debusolată şi eterogenă tropăie non-ecologic către o sugrumare postindustrială lentă dar sigură a urbei. De aceea, evocările, consemnările şi recuperările istorice realizate de Nicolae Vătămanu în cele două volume joacă rolul unui demers sanitar, mnezic şi terapeutic deopotrivă, din unghiul cărora rezultă un Bucureşti foarte occidental, cu ştaif de high life, dar extraordinar de colorat şi armonios, peste a cărui cromatică se aşază o fermecătoare patină orientală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe