Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Obligativitatea deloc nouă

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 12 noiembrie 2021

Zilele acestea se discută tot mai des despre adoptarea unei legi prin care persoanele care sunt angajate să fie obligate să se vaccineze împotriva COVID-19.

pt voroneanu

Există oameni care sunt revoltaţi de această iniţiativă, mulţi dintre ei considerând că se încalcă dreptul la muncă, drept prevăzut de legea fundamentală a ţării noastre. Cu toate acestea, poate ar trebui să aruncăm un ochi peste o lege puţin citită, dar des invocată: Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Astfel, capitolul VII, denumit „Obligaţiile persoanelor fizice și juridice”, ne prezintă faptul că atât persoanele fizice, cât și cele juridice au o serie de obligaţii clar stabilite. Printre ele se numără și efectuarea controlului medical periodic, conform normelor de sănătate publică și securitate în muncă, aplicarea măsurilor de igienă, dezinfecţie, dezinsecţie și deratizare publică, precum și, cireașa de pe tort, vaccinarea și profilaxia specifică impusă de riscurile de la locul de muncă.

        Practic, putem observa că și înainte ca situaţia pandemică să devină o problemă pentru întreg mapamondul, existau anumite categorii sociale care erau obligate să se vaccineze, astfel încât să nu fie expuse unui risc.

Și poate încă un lucru pe care l-am constatat și care ar trebui menţionat. Prezenţa la centrele de vaccinare a fost mai ridicată atunci când se vehicula și analiza oportunitatea introducerii certificatului verde la locul de muncă. Înainte de a încheia acest articol, mai trebuie să ne uităm la un lucru pe care îl constatăm analizând legislaţia altor state: peste tot, vaccinarea anti-COVID a fost făcută aplicând „forţa”, statele utilizând pârghii legale pentru a „constrânge” (impropriu spus) oamenii să aleagă să se imunizeze.

Etichete: vaccinare obligatorie cadre medicale obligativitate vaccinare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.