Newsflash
OPINII

Prejudiciul cauzat pacienţilor predispuși unei afecţiuni

de Drd. Rareș Voroneanu - dec. 2 2022
Prejudiciul cauzat pacienţilor predispuși unei afecţiuni

Chiar dacă tehnica medicală a progresat remarcabil, încă ne confruntăm cu situaţii în care pacienţii suferă prejudicii, iar acestea pot fi multiplicate chiar de starea lor de sănătate.

pt voroneanu

Este o misiune dificilă identificarea daunelor care au avut ca fundament starea de sănătate anterioară ori cele care au fost cauzate, spre exemplu, de o infecţie determinată de o greșeală medicală. Este adevărat că, din perspectiva riscurilor, pacienţii fragili pot dezvolta complicaţii, ceea ce poate fi tradus, uneori nedrept, într-un prejudiciu pentru ei.

Așadar, se pune următoarea întrebare: ar trebuie ca prejudiciile acordate pacientului să fie reduse întrucât acesta deja suferea de o boală, iar tratamentul administrat, spre exemplu, a agravat-o și a produs suferinţe suplimentare? Într-o speţă tranșată de o instanţă de pe teritoriul ţării noastre s-a argumentat că pacientul își exprimă consimţământul pentru eventualele efecte secundare rezonabile ce pot să apară, astfel încât nu poate fi reţinută culpa unui specialist din sectorul medical.

Mai mult, dacă o dispoziţie legală ar impune ca medicul să fie tras la răspundere pentru orice efect secundar sau pentru orice intervenţie care ar putea agrava – chiar și redus semnificativ – starea de sănătate a unui pacient, presiunea ar putea conduce la efectuarea de acte medicale defectuoase.

Trebuie pus în discuţie și ce se poate întâmpla dacă pacientul ajunge să decedeze din cauza unor intervenţii care au predispus agravarea unor alte afecţiuni. În drept, deși noţiunea de „risc rezonabil” nu este definită, trebuie să știm că greșelile medicale sunt greu de dovedit. Din acest punct de vedere, ne putem imagina că doctorii depun toate eforturile pentru a salva un pacient (așa cum spune și legea), însă nu pot garanta vindecarea.

Dacă, prin prisma dispoziţiilor legale, succesul medical ar fi garantat, cred că holurile instanţelor de judecată ar fi pline de medici puși sub acuzare. Lucru ce trebuie exclus sub orice formă. Mai mult decât atât, fiecare specialitate medicală are riscuri care aduc cu ele o serie de proceduri incerte, așa cum și judecătorul a subliniat. Din acest punct de vedere, este greu de stabilit cu adevărat când intervenţiile medicale au agravat o altă patologie.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe