Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Priorităţi în mandatul de președinte al ENC

Viața Medicală
Roxana ROTOCOL vineri, 10 iulie 2020

Este nevoie de o extindere a iniţiativelor dedicate educaţiei, formării și dezvoltării profesionale continue a asistenţilor medicali, precum și de sprijinirea la nivel european a unui număr mai mare de proiecte finanţate UE în acest domeniu.

Protecţia profesioniștilor aflaţi în prima linie a crizei COVID-19 și investiţia în educaţie, formare și dezvoltare profesională continuă a asistenţilor medicali pentru îmbunătăţirea constantă a actului medical reprezintă obiective prioritare ale agendei externe a președintelui OAMGMAMR, Mircea Timofte, în calitate și de președinte al Consiliului European al Asistenţilor Medicali ( ENC). În luna mai, acesta a transmis o scrisoare către conducerea Comisiei Europene, Consiliul European și Parlamentul European în care a adus în atenţie contextul și dificultăţile cu care se confruntă asistenţii medicali din sectorul sănătăţii. El a subliniat necesitatea extinderii iniţiativelor, inclusiv la nivelul UE, dedicate educaţiei, formării și dezvoltării profesionale continue a asistenţilor medicali, precum și sprijinirea la nivel european a unui număr mai mare de proiecte finanţate UE, în acest domeniu.

Comisia Europeană a apreciat eforturile asistenţilor medicali ca fiind esenţiale în protejarea sănătăţii publice și le-a mulţumit profesioniștilor pentru devotamentul lor în contextul pandemiei de COVID-19. Instituţia europeană a confirmat că aspectele semnalate în scrisoare sunt prioritare pe agenda europeană în domeniu, precizând că un element fundamental pentru eficienţa, accesibilitatea și rezistenţa sistemelor de sănătate din UE este implicarea unei forţe de muncă din domeniul sănătăţii, în număr suficient, cu competenţele adecvate și în locurile potrivite.

Reacţionând la scrisoare, David Sassoli, președintele Parlamentului European a subliniat că îngrijorările autorităţilor de reglementare a profesiei de asistent medical „trebuie, în mod evident, luate în considerare proporţional cu problemele cu care se confruntă această criză [pandemia de COVID-19]”, promiţând, în același timp că va transmite sugestiile ENC la nivelul comisiilor competente ale Parlamentului European. La rândul său, Charles Michel, președintele Consiliului European, a recunoscut că succesul luptei împotriva pandemiei „nu ar fi fost posibil fără eforturile și implicarea extraordinare ale personalului de îngrijiri, care luptă în prima linie pentru a salva vieţi.

Acum, că ne apropiem de faza a doua, cu o redeschidere treptată a societăţilor, eforturile lor vor rămâne la fel de esenţiale ca întotdeauna”.  Consiliul European a menţionat și eforturile Comisiei de a asigura aprovizionarea cu echipament individual de protecţie pe teritoriul întregii Uniuni, prin iniţiative comune de achiziţii publice prin intermediul mecanismului de protecţie civilă. Punctele de vedere transmise de instituţiile europene reprezintă un semnal pozitiv privind importanţa acordată profesiei de asistent medical pe agenda europeană și preocuparea constantă pentru calitatea formării și dezvoltării profesionale. De asemenea, reprezintă o recunoaștere a statutului ENC ca organizaţie reprezentativă, la nivel european, a intereselor profesiei.

Etichete: asistenți medicali Consiliul European al Asistenților Medicali ENC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC