Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Răspunsuri, de urgență, la o criză de decenii

Viața Medicală
Conf. dr. Horia BUMBEA vineri, 15 mai 2020

O singură resursă nu poate fi cumpărată, oricâte fonduri ar avea bugetul: sângele! Este o resursă vitală, nu doar în lupta cu pandemia COVID-19, ci și în cele mai multe intervenții chirurgicale, în lupta cu cancerele sau bolile hematologice.

Premierul Ludovic Orban a promis, în Parlament, că „Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziția în procedură de urgență simplificată” a materialelor sanitare necesare combaterii virusului SARS-CoV-2. Promisiunea a fost făcută în 14 martie, la ședința care consfințea instituirea stării de urgență, și era necesară pentru a rezolva rapid lipsurile existente la acea dată în sistemul medical. Fiecare dintre noi poate evalua, în cazul său ori al instituției în care lucrează, dacă au fost asigurate resursele necesare, la cabinet, în sala de operații sau la UPU, ori în farmacii.

O singură resursă nu poate fi cumpărată, oricâte fonduri ar avea bugetul: sângele! Este o resursă vitală, nu doar în lupta cu pandemia COVID-19, ci și în cele mai multe intervenții chirurgicale, în lupta cu cancerele sau bolile hematologice.

Criza pandemică a lovit puternic sistemul sanitar și a afectat puternic centrele de donare. Rezerve prea mari, știm cu toții, nu am avut niciodată. Mobilizarea societății se face în situații critice, generatoare de emoție colectivă, cu multă mediatizare, dar după ce trece emoția, rămân aceleași vechi probleme. Și cunoscuta criză de sânge. Teama de SARS-CoV-2 și complicațiile deplasării în perioada stării de urgență au redus numărul donatorilor.

Produsele de sânge trebuie prelucrate în aceeași zi, iar timpul necesar pentru a satisface nevoia triajului epidemiologic este mai mare. Nu poți prelungi ziua de lucru cu mai mult de una-două ore din această cauză, oricât ar fi dispuși să se sacrifice medicii și personalul centrelor de donare. Așa că a scăzut capacitatea de livrare a acestor produse, existând riscul ca o eventuală creștere a solicitărilor să nu poată fi acoperită. De altfel, ultimele zile arată că se prefigurează deja o criză acută de produse de sânge.

Dacă procedura de urgență simplificată a reușit să rezolve o parte dintre problemele legate de asigurarea materialelor sanitare, cred că ar trebui să ne gândim rapid la simplificarea procedurilor pentru donare. Desigur, fără să facem rabat de la siguranța produselor pe care sistemul de donare le oferă colegilor, în secțiile clinice sau celor de la SMURD-Ambulanță.

Poate ar trebui discutat rapid, în comisiile de specialitate, dacă nu s-ar putea reduce perioada între donări, de la trei la două luni, pe perioada de criză. Nu s-ar putea ca unor donatori verificați, care-i stau alături sistemului de donare de multă vreme, să li se permită a le da mai repede o mână de ajutor celor în nevoie? Ca hematolog, cred că am putea discuta chiar despre reducerea limitei minime a hemoglobinei cu 0,5 mg, de la 12,5 g la femei, 13,5 g la bărbați, fără riscuri.

Cred că ar trebui să fie solicitată rapid opinia infecționiștilor și a medicilor de laborator: testele s-au tot perfecționat, în ultimii ani. Mai e necesară o pauză de șase luni, după tratamentele stomatologice sau alte intervenții chirurgicale, pentru donatori? Nu s-ar putea reduce această perioadă?

Iar dacă tot vorbim despre o intervenție în urgență, dacă tot a explodat telemedicina în contextul COVID-19, nu ar trebui utilizate mult mai intens mijloacele de programare electronică, prin aplicații pentru alocarea mai eficientă a donatorilor și autoexcludere prealabilă? Există deja aplicația Donorium, poate ar trebui valorificată mai mult.

Răspunsurile pot atenua criza într-o zonă în care nu lipsesc în primul rând resursele. Nu poți cumpăra sânge, nu poți echivala în bani dreptul la viață. Să-i ajutăm, dragi colegi, pe medicii din centrele de donare, astfel încât ei să ne poată ajuta în activitatea clinică, pentru ca să-i putem salva pe cei care au nevoie de noi. Să dăm, de urgență, răspunsuri la criza de sânge.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.