Newsflash
OPINII

Scurtarea perioadei de spitalizare

de Dr. Marian VISSARION - apr. 12 2012
Scurtarea perioadei de spitalizare
   De curând, dl Ritli Ladislau, ministru sănătăţii, şi-a exprimat intenţia de a impune scurtarea perioadei de spitalizare, bazându-se pe date statistice din Uniunea Europeană. Ar fi o gravă eroare pentru că:
   1. Ştiinţific, medical şi umanitar, numărul zilelor de spitalizare decurge posterior şi nu se stabileşte anterior actului medical; nu se programează, pentru că vindecarea se face prin ştiinţă şi nu prin ordin. Cu alte cuvinte, statistica succedă actului medical şi nu invers.
   2. Comparându-ne cu ţările dezvoltate europene în ce priveşte costul per zi de spitalizare şi pentru întreaga perioadă de spitalizare necesară fiecărui pacient, se constată o cheltuială mult mai mare în ţările dezvoltate decât la noi (consum tehnico-material şi salarii). Numai cine nu a vizitat spitale din ţările dezvoltate poate crede că la noi se risipesc resurse materiale în spitale prin internări presupus nejustificat prelungite.
   3. Numărul zilelor de spitalizare este un necesar ce decurge din realitatea biologică indemnă (substratul biologic rămas sănătos) şi specificul patologic ale fiecărui pacient, nu ale unui grup.
   4. Media perioadei de spitalizare dintr-o ţară este invers proporţională cu speranţa de viaţă: un nivel de trai scăzut (speranţă de viaţă mai mică) determină vulnerabilitate biologică crescută şi, desigur, necesită un timp prelungit pentru ameliorarea stării de sănătate. Exemplu simplisim: timpul necesar de refacere a plăgii operatorii a unui denutrit este mai mare decât în cazul unui pacient bine nutrit.
   5. Un exemplu scolastic despre cost/eficienţă: pentru pacientul X, rezolvat medical în zece zile într-un spital vestit din România, vor fi necesare opt zile în Germania sau Franţa, dar la un cost global mult mai mic în România decât în Germania sau Franţa, cu toate că „se consumă“ cu două zile mai mult la noi; superioritatea instrumentală/materială face diferenţa.
   În concluzie, cum timpul pentru o operaţie chirurgicală nu este corect să fie scurtat prin ordin, tot aşa nici perioada de spitalizare nu este corect să fie scurtată prin ordin; internările trebuie să se facă pentru atâta timp cât este necesar medical şi social; a scurta perioada de spitalizare prin dictat administrativ are, indubitabil, drept consecinţă încălcarea dreptului pacienţilor la tratament complet.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe