Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

SIUI creează mari probleme medicilor

Viața Medicală
Luminiţa VÂLCEA vineri, 22 mai 2009

În mai multe judeţe, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a creat din nou serioase probleme medicilor. „În 13 judeţe s-a blocat raportarea pe SIUI, întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu şi-a actualizat programul conform noilor norme de aplicare a Contractului-cadru pe 2009, deşi a avut la dispoziţie 30 de zile de la apariţia acestor norme în Monitorul Oficial“, a declarat dl dr. Viorel Rădulescu, secretarul general al Colegiului Medicilor din România. Potrivit dsale, această problemă va duce la prelungirea raportării şi, implicit, la nedecontarea serviciilor medicale la timp şi la imposibilitatea achitării obligatorii a contribuţiilor pe care cabinetul medical trebuie să le achite până în ziua a 25-a a fiecărei luni, căci după aceea se percep penalizări nedeductibile.

 

Cele 13 judeţe în care s-au înregistrat probleme sunt: Vrancea, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Sălaj, Giurgiu, Ialomiţa, Arad, Botoşani, Dolj, Călăraşi, Gorj, Cluj.

 

Colegiul Medicilor din România a solicitat CNAS auditarea programului informatic SIUI, întrucât, în prezent, nu este funcţional. În replică, CNAS respinge acuzaţiile CMR, susţinând că SIUI este funcţional încă din luna noiembrie a anului trecut. „În ceea ce priveşte actualizarea programelor informatice de raportare, în conformitate cu normele de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008, acestea sunt operate. Întârzierea de câteva zile în efectuarea actualizării a fost cauzată de unele diferenţe de poziţie între CNAS şi integratorul Hewlett-Packard, diferenţe care au fost soluţionate, dar care au necesitat un timp pentru punerea de acord a celor două părţi“ – se arată în comunicatul CNAS.

 

Un alt motiv invocat de oficialii CNAS constă în întreruperea unor cabluri care asigură legătura informatică a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu casele judeţene, din cauza unor lucrări efectuate în afara ariei de competenţă a instituţiei noastre. „În prezent, medicii din judeţele menţionate în comunicatul CMR din 10 mai 2009 pot face raportările în SIUI şi se depun toate eforturile ca aceştia să-şi încaseze veniturile la timp“ – se mai arată în comunicatul CNAS.

 

În comunicatul remis presei, CNAS îşi manifestă nedumerirea faţă de tirul de critici împotriva SIUI, lansat de un organism profesional cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat din România, în condiţiile în care acest sistem reprezintă un uriaş pas înainte în vederea eliminării celor 42 de modalităţi judeţene diferite de raportare anterioare şi a birocraţiei din sistemul sanitar.

 

Colegiul Medicilor din România nu a susţinut niciodată că nu este nevoie de informatizare în sistemul de sănătate, ci a criticat doar problemele de funcţionare a SIUI, recunoscute şi de CNAS.

 

CMR reiterează cererea de a se face un audit intern pentru a se vedea cum s-au cheltuit banii publici.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.