Newsflash
OPINII

Trăitorii urgenţelor

de Dr. R. C. - mai 7 2014
Trăitorii urgenţelor
     În amfiteatrul de lângă nori al Spitalului Floreasca s-a lansat recent o lucrare ce aduce o serie de necesare clarificări:Asistenţa urgenţelor chirurgicale din Bucureşti. Certitudini şi speranţe (Ed. Academiei Române, 2014), avându-i ca autori-coordonatori pe Mircea Beuran, Benone Duţescu şi Rodica Duţescu-Zăvoianu. Medici, stu­denţi şi reprezentanţi ai presei au asistat la prezentarea volumului, care descrie devenirea unui sistem, cel mai viu şi spectaculos din medicina modernă: sistemul de asistenţă medico-chirugicală de urgenţă.
     În-trei-întreprinderea, cum s-a exprimat acad. Victor Voicu despre tomul lansat, a fost considerată o „carte-semnal pentru cei care percep semnalul“, suport moral şi speranţă pentru orice medic ce trăieşte urgenţele. Citând adesea din volum şi recomandându-l tinerilor rezidenţi, preşedintele secţiei de ştiinţe medicale a Academiei Române a accentuat că, în paginile cărţii, este adunată truda şi gândirea celor care au construit un sistem aparte, fundamental în structura asistenţei medicale.
     Prof. dr. Octavian Buda, după un excurs în istoricul chirurgiei româneşti, exemplificat cu numele celor mai bravi reprezentaţi ai specialităţii (cu un accent special asupra meritelor lui Petre Topa), a subliniat că medicina, în special cea de urgenţă, este o muncă de echipă, şi acest aspect l-a putut constata lecturând cartea de faţă, rod al colaborării dintre doi chirurgi şi un istoric al medicinii. Vorbind despre istoria recentă, titularul Disciplinei istoria medicinii de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti a evidenţiat faptul că autorii, martori direcţi ai evoluţiei acestei specialităţi medicale, au oferit informaţii de prim ordin, importante valoric, alături de datele provenite din surse şi documente identificate de autori pe parcursul anilor de cercetare în arhive.
     Urgenţa a creat o anume stare de spirit în medicină: „spiritul urgenţei“. Astfel şi-a deschis prof. dr. Benone Duţescu scurta sa intervenţie. A vorbit despre parcursul cărţii de la idee la realizare, despre rostul şi importanţa istoriei medicinii în conturarea unei fundaţii solide pentru studentul şi tânărul medic, care, trăind şi crescând în diverse compartimente medicale şi adăugând valoare acestora, participă la consolidarea unei tradiţii. Înclinându-se către slujitorii urgenţei, profesorul Duţescu a încheiat cu versurile „Te salut spital eroic / Eşti acum octogenar!“.
     Moderator discret al eveni­mentului, prof. dr. Mircea Beuran, prim autor al cărţii, a vorbit despre rolul pe care îl au maeştrii în medicină şi cum, respectându-i pe aceştia, ne respectăm pe noi. Permanent a făcut apel la trecut şi la reperele morale, profesionale şi patriotice din istoria medicinii româneşti şi a spus, cu tristeţe, că „înainte, lumea se uita la noi; acum, îi căutăm să privească înspre noi“. I-a invitat apoi pe cei care au colaborat la închegarea volumului să-şi mărturisească experienţa de „urgentişti“. Prof. dr. Monica Pop, dr. Cristian Grasu, conf. dr. Claudiu Turculeţ, conf. dr. Ioana Grinţescu, conf. dr. Valentin Grigorean sau conf. dr. Adrian Miron sunt câţiva din cei care au vorbit despre utilitatea sistemului de urgenţă şi despre cum s-au format, în interiorul acestuia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe