Newsflash
OPINII

Un nou periodic

de Dr. Constantin BOGDAN - aug. 31 2012
Un nou periodic
   Un mai vechi deziderat al Societăţii Române de Istoria Medicinii s-a materializat în sfârşit, graţie iniţiativei şi eforturilor – inclusiv prin susţinere financiară personală – depuse de prof. dr. Vasile Sârbu, fondator şi editor şef, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinii, preşedinte al fundaţiei culturale „Ateneul Dobrogeţia“, pasionat iatroistoric şi om de cultură. În acest nobil demers – fondarea unei publicaţii – a fost ajutat de un inimos colectiv de colaboratori, în frunte cu prof. dr. Dumitru Octavian Unc.
   Revista Română „Victor Gomoiu“ de Istoria Medicinii – Acta Romania Historiae Medicinae – include în titlu patronimul marelui chirurg şi iatroistoriograf de reputaţie internaţională, ca o recunoaştere şi un omagiu aduse operei sale. Victor Gomoiu este cel care a afirmat pe plan internaţional Şcoala românească de istoria medicinii, deschizând drumul unei pleiade de prestigioşi istorici ai medicinii, în frunte cu Valeriu Bologa.
   Calitatea ştiinţifică a revistei, aflată la al doilea număr (nr. 1/2012), este garantată de un board editorial care include specialişti cunoscuţi aparţinând variatelor discipline medicale şi pasionaţi de istoria profesiei, din toată ţara şi din străinătate. În Editorial, redactorul şef afirmă că publicaţia este deschisă atât unor referate generale iatroistoriografice, cât şi prezentării unor personalităţi, unor do­cu­mente sau eveni­mente, recenzii de cărţi cu teme adecvate profilului.
   Sumarul numărului pe care-l semnalăm este dominat de istoria chirurgiei. Un grupaj de lucrări cu tema Pro­tocoale operatorii – oglinzi ale unor epoci istorice chirurgicale semnează profesorii Vasile Sârbu şi Dumitru Unc: protocolul primei rezecţii gastrice pentru cancer, efectuate de Billroth la Viena în 1881; autooperaţia de hernie inghinală stângă a lui Alexandru Tzaicu, un eveniment în istoria medicinii (de subliniat că Tzaicu a fost asistat pe timpul operaţiei de Ernest Juvara, autorii reproducând şi o fotografie-document); pro­tocolul unei operaţii de hernie, descrisă de Dimitrie Cantemir, pe când era la Constantinopol (înainte de 1710); protocolul primei mastec­­tomii pentru cancer mamar; protocolul primei operaţii de colecistectomie laparoscopică efectuate în România.
   Profesorii Mircea Beuran şi Benone Duţescu semnează articolul Serviciile chirurgicale de urgenţă din Bucureşti: începuturi, etape şi semnificaţia lor (1906–1990). Jean-Pierre Tricot discută despre Victor Gomoiu and the Cantacuzene commission, iar Mihaela Pundiche şi Vasile Sârbu răspund la întrebarea Cine au fost Minovicii? Mărturii despre moştenirile lăsate poporului român şi contribuţiile lor la dezvoltarea medicinii. În sfârşit, Mihail Şcheau şi Corina Dalloul încheie acest interesant sumar cu Victor Gomoiu – poezie şi talent. Autorii ne prezintă această dimensiune mai puţin cunoscută, ilustrând-o şi cu reproducerea poemului „Cosmografie versificată de vorbă cu luna“. Şi, aşa cum se cuvine unei reviste cu astfel de profil, textele sunt ilustrate cu reproduceri foto, unele documente inedite.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe