Newsflash
OPINII

Va fi sau nu va fi grevă generală?

de Vlad MIXICH - nov. 28 2013
Va fi sau nu va fi grevă generală?
Medicii români nu-şi dau încă seama ce forţă au atunci când acţionează împreună. O grevă generală în sistemul medical, declanşată de cadrele medii şi susţinută de medici, echivalează pentru orice guvern cu un cutremur de mare amplitudine. Este posibil ca actualul premier, Victor Ponta, să se bazeze pe bastonul popularităţii sale în încercarea de a rezista acestui cutremur. Dar ar fi un joc riscant, căci odată ce bulgărele va începe să se rostogolească e greu de prevăzut al cui scaun va fi zdrobit. Apoi, acel baston al popularităţii a început să prindă mucegai pe ici-colo.
În acest context, poziţia de negociere a sindicaliştilor Sanitas, ca şi a reprezentanţilor medicilor, este puternică. La ora scrierii acestor rânduri se poartă încă discuţii cu autorităţile. Va fi sau nu va fi grevă generală? Prognoza meteo este un sport mult mai precis decât încercarea de a răspunde acum la această întrebare. Semnăturile necesare sunt strânse. Dar protestatarii nu vorbesc cu o voce comună. Liderii cadrelor medii sunt furioşi: Guvernul nu pare dornic să mărească veniturile asistenţilor medicali. Rezidenţii, deşi au obţinut ceva, se simt păcăliţi: bursa de 150 de euro oferă o creştere de 50–70% doar rezidenţilor din anii 1 şi 2. Condiţia ne-negociabilă de dublare a salariilor rezidenţilor pare să fi fost uitată.
Cât despre reprezentanţii medicilor, aici lucrurile sunt şi mai complicate. Zarurile politice se învârt ameţitor pe tablă. Nu toţi negociază cu gândul la zecile de mii de medici români, care oricum ştiu să-şi poarte singuri de grijă. Cum Ministerul Sănătăţii s-a lansat într-o reorganizare instituţională care, dacă va reuşi, va muta o parte din centrii de putere ai sistemului medical şi îi va întări considerabil pe alţii, spectrul unei greve generale oferă o importantă pârghie de negociere care ar putea apăsa eficient pixul ministrului sănătăţii într-o direcţie sau alta.
Cererile Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate au fost croite astfel încât declanşarea unei greve generale să poată fi oricând justificată. Se cere creşterea salariilor, dar procentul satisfăcător nu este limpede definit. Sindicaliştii Sanitas doresc o suplimentare de 10% a veniturilor în 2014. Dar mai mulţi medici, inclusiv lideri importanţi ai Colegiului Medicilor, mi-au spus că un salariu satisfăcător, astăzi, pentru medicii români ar fi cu siguranţă peste 1.000 de euro impozabili, cel mai probabil undeva spre 1.500 de euro. Doar la acest nivel plăţile informale nu şi-ar mai justifica existenţa în niciun fel. Guvernul nu va accepta sub nicio formă o astfel de mărire, deşi efortul real pe buget nu ar fi foarte mare pentru că nici medicii nu sunt atât de mulţi. Dar efectul ar echivala cu deschiderea unei cutii a Pandorei şi finanţele României nu-şi permit aşa ceva.
Nici în privinţa celor 6% din PIB protestatarii nu vor primi satisfacţie. Cel puţin asta se înţelege din retorica premierului Victor Ponta, care încearcă să ne convingă, cu orice preţ, că scăderea banilor alocaţi sănătăţii în 2014 este de fapt o creştere. Din cele 9,7 miliarde alocate în 2013, premierul Ponta scade cele 3,5 miliarde – datoriile pe care statul a trebuit să le achite către companiile farma în contul medicamentelor neplătite. Este vorba aşadar de bani pentru medicamente. Adică pentru sănătate. Nu pentru altceva. Această precizare poate părea inutilă, dar aritmetica practicată de premierul României ne obligă la astfel de sublinieri. Este greu de explicat protestatarilor cum de s-au găsit trei miliarde la buget în 2013 pentru companiile farma, dar pentru salariile medicilor tineri şi asistenţilor medicali nu se mai găsesc acum nici câteva zeci de milioane.
Simbolic este faptul că aceste negocieri se poartă într-un loc greşit: la Ministerul Sănătăţii. La negocierile dintre autorităţi şi protestatari, prima vioară a fost Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget. Relaţia lui Victor Ponta cu Liviu Voinea este mult mai apropiată decât cea cu Eugen Nicolăescu, iar pâinea şi cuţitul nu se află de această dată pe masa ministrului Nicolăescu.
Asistăm în aceste zile la un adevărat cadril al ameninţărilor. Negocierile de miercuri au fost mai tensionate ca de obicei, mizele devenind personale pentru unii dintre participanţi: liderii Sanitas trebuie să aducă membrilor rezultate concrete, în timp ce ministrul sănătăţii va rezista foarte greu în cazul declanşării unei greve generale. Eugen Nicolăescu şi-a trădat de altfel nervozitatea atunci când a invocat ilegalitatea unei greve generale, ştiut fiind că există soluţii alternative pentru ca această formă extremă de protest să aibă loc dacă participanţii o doresc neapărat. Pe de altă parte, Eugen Nicolăescu are dreptate atunci când afirmă că „greva generală este, mai degrabă, o sperietoare“. Deocamdată.
Vom vedea sau nu vom vedea o grevă generală a sistemului medical românesc? Politicienii, indiferent de trecătoarea lor culoare de partid, ar merita-o. Cert este că doar satisfacerea solicitărilor maximale ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate ar putea produce schimbări rapide şi benefice atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Peticirea care este cel mai probabil să rezulte în urma unor negocieri reuşite va aduce în fapt doar o nouă amânare, favorabilă guvernanţilor. Şi atât.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe