Newsflash
Știri

Oradea: prima ediție a Campionatelor Europene de înot în ape înghețate

de L. Budin - ian. 29 2024
Oradea: prima ediție a Campionatelor Europene de înot în ape înghețate

Prima ediţie a Campionatelor Europene de înot în ape îngheţate va avea loc, în premieră, la Oradea, în perioada 1- 4 februarie.

Evenimentul e organizat de Asociaţia Internaţională de Înot în Ape Îngheţate (International Ice Swimming Association - IISA), Primăria Oradea şi Clubul Sportiv Municipal Oradea. Campionatul va avea loc în bazinul olimpic în aer liber din Parcul Brătianu. 

Competiţiile se vor desfăşura în apă cu o temperatură sub 5 grade Celsius, fără costum de protecţie, doar cască, ochelari şi slip. Vor concura peste 300 de sportivi din 27 de ţări, fiind înscrişi până aseară 316 sportivi, 111 la feminin şi 205 masculin. (...) Aceştia vor concura, în 2, 3 şi 4 februarie, în mai multe probe şi pe categorii de vârstă, de la juniori, 15 ani, până la 60 plus”, a declarat pentru Agerpres înotătorul şi antrenorul orădean Ovidiu Tirla, campion mondial în anul 2022 şi membru în echipa de organizare.

Potrivit acestuia, Campionatele Europene de înot în ape înghețate vor cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 m în cele patru procedee, 250 m liber, 500 m liber şi 1.000 m stil liber.

Cei mai rezistenţi şi cei mai curajoşi înotători în ape înghețate înoată distanţele lungi. Vom avea o echipă de peste 30 de arbitri, iar supervizorul competiţiei va fi un francez care este şi în echipa de arbitri a Jocurilor Olimpice de la Paris. Va fi un concurs complex, la standarde foarte înalte”, a precizat Ovidiu Tirla.

La final se vor alcătui un clasament pe categorii de vârstă şi unul open, pe o probă indiferent de categoria de vârstă, respectiv la masculin şi la feminin. România va fi reprezentată de 32 de sportivi. 

Înotul în ape foarte reci presupune, a precizat Ovidiu Tirla, pe lângă pregătirea de înot clasică, şi o serie de antrenamente speciale, de adaptare, astfel încât corpul, în momentul în care pătrunde în apa rece, să nu intre în şoc. 

 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook IISA European Championship, Oradea 2024

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe