Newsflash
Știri

Pacientă salvată după o intervenție în premieră la SJU Focşani

de L. Budin - oct. 9 2023
Pacientă salvată după o intervenție în premieră la SJU Focşani

Medicii chirurgi dr. Caliţa Mădălina, dr. Ciocan Doru, dr. Costea Dragoş şi medicul de anestezie şi terapie intensivă dr. Cumpăna Ion au redat şansa la viaţă unei femei de 49 de ani.

O pacientă diagnosticată cu tumoră coledoc distal a fost salvată după o operaţie efectuată în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani, a informat unitatea medicală.

Echipa medicală a spitalului, formată din medicii chirurgi dr. Caliţa Mădălina, dr. Ciocan Doru, dr. Costea Dragoş şi medicul de anestezie şi terapie intensivă dr. Cumpăna Ion, a redat şansa la viaţă unei femei în vârstă de 49 de ani, diagnosticată cu tumoră coledoc distal. 

Aceştia au luptat pentru viaţa pacientei şi au realizat în premieră, cu succes, o intervenţie chirurgicală deosebit de complicată, cu o rată mare de mortalitate, dar fără de care şansele pacientei la viaţa ar fi fost aproape inexistente. Felicitări întregii echipe medicale”, se arată într-un comunicat al SJU Focşani, preluat de Agerpres.

Intervenţia se centralizează în Registrul Naţional de Duodenopancreatectomie, fiind o procedură chirurgicală extrem de complicată.

Duodenopancreatectomia cefalică este o intervenţie chirurgicală complexă, practicată pentru tumori localizate la capul de pancreas, duoden, calea biliară principală distală sau traumatisme grave ale acestor regiuni.

Astfel de intervenţii se realizează doar în centre sau în clinici specializate, cu echipe de medici special antrenate în patologia bilio-pancreatică şi presupune rezecţia capului de pancreas, a duodenului, parte din stomac, ultima porţiune a căii biliare, colecistul şi ganglionii regionali. Pancreasul restant se implantează într-o ansă de intestin subţire sau stomac.

Rata complicaţiilor acestor intervenţii poate ajunge la 50%, cea mai importantă complicaţie postoperatorie fiind fistula pancreatita care apare la 20% dintre pacienţi.

Intervenţia chirurgicală a fost un succes, iar după două săptămâni de atentă supraveghere medicală, pacienta a fost externată. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focşani

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe