Newsflash
Știri

Palatul Parlamentului: s-a lansat Atlasul Politicilor de Prevenţie pentru HPV

de L. Budin - iun. 23 2023
Palatul Parlamentului: s-a lansat Atlasul Politicilor de Prevenţie pentru HPV

Evenimentul a fost organizat de deputatul Cătălin Teniţă, în colaborare cu Forumul Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale şi Reproductive şi cu European Cancer Organisation.

Lansarea a avut loc la Palatul Parlamentului, în prezența unor invitați din țară și din străinătate, informează Agerpres.

Atlasul dă un backup cuprinzător pentru politicile europene pentru prevenţie primară, secundară, pentru screening şi informaţii despre HPV şi pentru prevenţia acestuia. Ţările cu cele mai bune performanţe sunt Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie şi Irlanda. (...) Subliniez situaţia din România - nu este o coincidenţă că am ales România ca lansare pentru acest Atlas. Ţara noastră are o incidenţă şi o rată de mortalitate mare a cancerului de col uterin în Europa, cu 32,3 % cancere per 100.000 de femei pe an şi până la 17 din 100 de femei care sunt omorâte de aceasta boală - mai mare de 4 ori decât media europeană. (...) Țara noastră are o rată scăzută de vaccinare HPV şi de screening pentru cancer de col uterin”, a subliniat deputatul.

Potrivit acestuia, fiecare statistică este o viaţă, o familie, o poveste.

Atlasul ilustrează faptul că HPV cauzează mai bine de 90 de cancere pe an care sunt prevenibile dacă se fac campanii de vaccinare şi de screening. (...) Politica de prevenţie arată că, deşi s-au făcut progrese la prima ediţie, cred că în 2020, persistă disparităţi în toată regiunea. Este timpul să ne mobilizăm, să ne unim forţele, să ne intensificăm eforturile pentru a creşte rata de vaccinare HPV, să avem proceduri de screening şi să îmbunătăţim informaţiile în România şi în întreaga Europă”, a adăugat parlamentarul.

Consilierul prezidențial Diana Păun a subliniat că acest efort special de prevenţie subliniază angajamentul comun pentru promovarea sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor din România.

Ambasadorul Marii Britanii, E.S. Andrew Noble, a pledat pentru necesitatea vaccinării anti-HPV.

Vorbesc în calitate de tată a două fiice vaccinate. (...) Mai rea decât frica de vaccinare în anumite părţi ale acestei ţări cred că este teroarea legată de cancer. (...) O campanie de succes pentru vaccinarea HPV necesită o strategie adecvată de educaţie, o legislaţie adecvată şi un accent pe implementare”, a subliniat ambasadorul britanic.

Dr. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, a arătat că, începând cu 2019-2020 dorința de vaccinare anti HPV a crescut în România, însă capacitatea statului de a furniza doze suficiente de vaccin nu a fost la fel de mare.

 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Diana Păun

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe