Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste un miliard de persoane, considerate obeze la nivel global

de Magdalena Tănăsescu - mar. 27 2024
Peste un miliard de persoane, considerate obeze la nivel global

Noile estimări actualizate realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de un grup internaţional de cercetători arată că peste un miliard de persoane la nivel global sunt considerate în prezent obeze.

Concluziile studiului publicat în The Lancet se bazează pe date provenite de la peste 220 de milioane de persoane din peste 190 de ţări.


„Un număr uluitor de persoane trăiesc cu obezitate”, a declarat Majid Ezzati, autor principal al studiului şi profesor la Imperial College London.

 

Ratele de obezitate în rândul adulţilor au crescut de peste două ori în intervalul 1999-2022 şi de peste patru ori în rândul copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, se precizează în studiu.

Ratele de obezitate stagnează în multe ţări bogate, însă ele înregistrează o creştere rapidă în restul regiunilor, a adăugat Ezzati. 


„În trecut, ne gândeam la obezitate ca la o problemă a celor bogaţi. Obezitatea este o problemă a omenirii”, a adăugat Francesco Branca, director de nutriţie la OMS. 


În aceeaşi perioadă (1999-2022), proporţia de fete, băieţi şi adulţi consideraţi subpoderali a scăzut cu o cincime, o treime şi, respectiv, la jumătate, a descoperit această analiză.

Potrivit lui Ezzati, creşterea ratelor de obezitate în rândul copiilor este „foarte îngrijorătoare”, imitând o traiectorie observată în cazul adulţilor încă înainte de 1990. În acelaşi timp, a mai spus el, sute de milioane de oameni încă nu au suficientă hrană.

În anumite ţări cu venituri mici şi medii, incluzând zone din Caraibe şi Orientul Mijlociu, rata obezităţii este în prezent mai ridicată decât în multe ţări cu venituri mari, în special din Europa. 

 

Însă în unele ţări europene precum Spania, există indicii potrivit cărora ratele de obezitate ar putea începe să intre în declin sau cel puţin să stagneze, a adăugat Ezzati.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că implementarea unor măsuri cum ar fi taxele pe produsele cu un conţinut sporit de zahăr şi promovarea meselor sănătoase în incinta şcolilor sunt necesare pentru a contribui la lupta împotriva ratelor de obezitate.


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe