Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Pilula de a doua zi, mai eficientă când este administrată cu un analgezic

de L. Budin - aug. 21 2023
Pilula de a doua zi, mai eficientă când este administrată cu un analgezic

Studiul, publicat miercuri în jurnalul ştiinţific The Lancet, a fost realizat în Hong Kong între anii 2018 şi 2022 pe un eşantion aleatoriu de 860 de femei care au solicitat contracepţie de urgenţă într-un centru.

Un test efectuat în 1998 cu pastila Levonorgestrel, una dintre cele mai populare pilule de a doua zi, a demonstrat că progestativul ar putea preveni o sarcină nedorită în 95% dintre cazuri, atunci când este administrat în decurs de 24 de ore după un contact sexual neprotejat, informează AFP și Agerpres.

Potrivit studiului, dintr-un grup de 418 femei care au primit Levonorgestrel împreună cu Piroxicam - un medicament disponibil pe bază de reţetă medicală, utilizat pentru ameliorarea durerilor şi inflamaţiilor produse de artrită -, doar o persoană a rămas însărcinată, eficacitatea fiind de 99,8%.

În cadrul unui al doilea grup de aceeaşi dimensiune, în care participantele au primit un analgezic placebo, s-au înregistrat şapte sarcini, rata de eficacitate fiind de 98,3%.

Un rezultat „cu adevărat formidabil”, a declarat pentru AFP Sue Lo, co-cercetătoare în cadrul studiului şi membră a Asociaţiei pentru planning familial din Hong Kong, care a calificat această descoperire drept una „de pionierat”.

Cele două grupuri nu au prezentat nicio diferență semnificativă în ceea ce priveşte efectele secundare, şi anume menstruaţii întârziate, au precizat cercetătorii.

Autorul principal al studiului, Raymond Li, a explicat că scopul cercetării a fost acela de a sugera că un medicament „disponibil imediat şi sigur” ar putea spori eficacitatea Levonorgestrel.

Cu toate acestea, Sue Lo a subliniat că sunt necesare cercetări suplimentare, spunând că este „puţin prea devreme pentru a le cere femeilor” să asocieze pilulele de a doua zi cu Piroxicam. „Orice persoană care are nevoie de contracepţie de urgenţă ar trebui să consulte un medic”, a subliniat ea, adăugând că orice combinaţie de medicamente ar trebui discutată cu un specialist.

E posibil ca rezultatele studiului să nu fie valabile pentru toți pacienții, a subliniat Erica Cahill de la Universitatea de Medicină Stanford, într-un comentariu separat, publicat de The Lancet.

Cahill, care nu a fost implicată în acest studiu, a subliniat că participantele erau în principal asiatice şi cântăreau sub 70 de kilograme. Eficacitatea sporită a tratamentului s-ar putea să nu fie aceeași la pacientele cu un indice de masă corporală mai mare, a adăugat ea. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe