Newsflash
ACTUALITATE Știri

Planul Naţional de Acţiune pentru Implementarea Garanţiei pentru Copii, adoptat de Guvern

de L. Budin - oct. 31 2023
Planul Naţional de Acţiune pentru Implementarea Garanţiei pentru Copii, adoptat de Guvern

Cele cinci servicii cheie care trebuie garantate sunt o nutriţie sănătoasă, servicii de îngrijire medicală gratuite, educaţie gratuită, educaţie şi îngrijire timpurie gratuite, condiţii de locuire adecvate.

Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, Planul Naţional de Acţiune pentru Implementarea Garanţiei pentru Copii. Potrivit unui comunicat preluat de Agerpres, măsurile cuprinse în plan sunt corelate cu cele incluse în „Strategia naţională pentru copii 2023 – 2027”, adoptată recent.

Acest program care va fi aplicat în România - «Garanţia pentru Copii» - a fost instituit la nivel european în anul 2021. Obiectivul său îl constituie prevenirea şi combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului copiilor aflaţi în dificultate la un set de servicii esenţiale, contribuind astfel la susţinerea drepturilor acestora prin combaterea sărăciei şi promovarea egalităţii de şanse. Cele cinci servicii cheie care trebuie garantate sunt: nutriţia sănătoasă, servicii de îngrijire medicală gratuite, educaţia gratuită, educaţia şi îngrijirea timpurie gratuite, condiţii de locuire adecvate. Planul naţional de acţiune, pregătit de România ca parte a obligaţiilor care îi revin în transpunerea prevederilor Recomandării privind instituirea Garanţiei pentru Copii, reprezintă o reflectare a măsurilor şi obiectivelor incluse deja în noua Strategie naţională privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că rezultatele aşteptate prin implementarea Planului de Acţiune până în anul 2030 sunt: scăderea numărului de copii afectaţi de sărăcie şi excluziune socială cu cel puţin 500.000 comparativ cu anul 2021; creşterea impactului măsurilor de protecţie socială pentru a reduce rata de sărăcie în rândul copiilor; creşterea accesului familiilor cu copii în dificultate la locuinţe sociale; copiii afectaţi de sărăcie să beneficieze de un program de sprijin alimentar adecvat la nevoile lor nutriţionale; creşterea ratei de cuprindere a educaţiei timpurii, accesul mai mare la educaţie şi sănătate pentru copii.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe