Newsflash
Internaționale Știri

Premierul polonez anunță că e gata să liberalizeze avortul

de L. Budin - ian. 25 2024
Premierul polonez anunță că e gata să liberalizeze avortul

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat că, aşa cum a promis în campania electorală, este pregătit să depună un proiect de lege în parlament pentru liberalizarea avortului.

În Polonia, dreptul la întrerupere de sarcină este printre cele mai restrictive din Europa, relatează AFP, dpa și Agerpres.

Noul guvern polonez a aprobat deja un proiect de lege care deschide accesul liber la „pilula de a doua zi”. Ambele proceduri medicale au fost strict limitate de guvernul naţionalist populist anterior.

Partidul de centru Coaliția Civică (KO), condus de Tusk, este gata să depună un proiect de lege care să permită „avortul legal şi sigur până în a 12-a săptămână de sarcină”, a declarat şeful guvernului polonez într-o conferinţă de presă.

Organizaţiile pentru drepturile femeilor le-au cerut parlamentarilor să acţioneze rapid.

În Polonia, întreruperea de sarcină este permisă numai în caz de viol sau de incest, sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

În decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Polonia pentru „încălcarea dreptului la viaţă privată”, după ce o tânără a fost împiedicată să facă avort în ciuda existenței unor anomalii ale fătului.

De la preluarea puterii în Polonia, noua coaliție pro-europeană a restabilit și finanţarea publică pentru fertilizarea in vitro.

 


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons/ Jakub Zabinski

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe