Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Primul medicament care controlează alergiile alimentare

de Dr. Mariana MINEA - feb. 23 2024
Primul medicament care controlează alergiile alimentare

FDA a aprobat recent medicamentul omalizumab pentru administrare în scopul reducerii în intensitate a reacţiilor alergice la alimente.

Administrat regulat, pe cale injectabilă, medicamentul omalizumab scade riscul de reacţii alergice grave, inclusiv de anafilaxie, în cazul expunerii accidentale la un alergen alimentar. Este indicat adulţilor și copiilor cu vârsta peste 1 an. Administraţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) subliniază că medicamentul nu anulează alergiile alimentare, dar că ajută organismul să reacţioneze mai puţin violent la contactul accidental cu astfel de produse. De asemenea, medicamentul nu este indicat ca tratament de urgenţă în cazul unei reacţii alergice.

        Omalizumab este primul medicament aprobat pentru controlul alergiilor alimentare multiple (la mai mult de un aliment) mediate prin IgE. Este un anticorp monoclonal folosit deja în tratamentul astmului alergic persistent, al urticariei cronice spontane și al rinosinuzitei cronice asociate cu polipoză nazală.

        Eficacitatea și siguranţa sa au fost testate în cadrul unui studiu dublu-orb controlat prin placebo. Acesta a înrolat 168 de copii și adulţi cunoscuţi cu alergie la arahide și la alte cel puţin două alimente, printre care lapte, ouă, grâu, caju sau alune de pădure. Ei au primit timp de 16-20 de săptămâni omalizumab sau placebo. La finalul acestei perioade, toţi participanţii au avut de consumat minimum 600 mg de proteine din arahide (echivalentul a 2,5 arahide). Investigatorii au urmărit procentajul pacienţilor care nu au dezvoltat reacţii alergice severe – cutanate, respiratorii, intestinale – după consumul acestei doze de alergen.

Protecţie faţă de alergenii „ascunși”

        Dintre cei care au primit medicamentul, 68% nu au dezvoltat reacţii alergice moderate sau severe la administrarea proteinelor, comparativ cu 6% dintre cei cărora li s-a administrat placebo. De asemenea, proporţii mai mari din grupul tratat cu omalizumab nu au dezvoltat reacţii moderate până la severe la consumul de 1 g de proteine din caju (42% vs 3%), lapte (66% vs 11%) și ouă (67% vs 0%). 

        Totuși, 17% dintre persoanele care au primit medicamentul nu și-au sporittoleranţa la alergen, manifestând simptome de la doza de 100 mg de proteine din arahide. De aceea, FDA subliniază că pacienţii care se știu alergici trebuie să evite în continuare cu stricteţe alergenii cunoscuţi, chiar dacă își iau medicamentul regulat.

        Medicamentul se administrează prin injecţie subcutanată, la 2-4 săptămâni. Dozele și frecvenţa administrării se calculează în funcţie de greutatea corporală și de nivelul seric al IgE.

        Cele mai frecvente reacţii adverse înregistrate post-medicaţie au fost reacţiile la locul injectării și febra. Prospectul medicamentului include o atenţionare privind riscul de reacţie anafilactică, de aceea primele sale administrări trebuie să aibă loc într-o unitate sanitară. Cadrele medicale vor decide dacă pacienţii își pot administra ulterior singuri tratamentul.


Notă autor:

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-medication-help-reduce-allergic-reactions-multiple-foods-after-accidental

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe