Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rafila: Finanțarea spitalelor trebuie să se bazeze pe costuri reale și pe performanță

de Magdalena Tănăsescu - feb. 29 2024
Rafila: Finanțarea spitalelor trebuie să se bazeze pe costuri reale și pe performanță

Modul de finanţare al spitalelor trebuie reanalizat, consideră ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care dorește totodată identificarea unei soluţii pentru o finanţare bazată pe costuri reale şi pe performanţă.

În acest sens, ministrul propune crearea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai ministerului, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi din specialişti din diverse domenii.

„Avem performanţa managerială a spitalului, tipuri de servicii pe care le oferă spitalul şi acesta trebuie să se dezvolte într-un mod sănătos, iar aceste fonduri care vin de la CNAS să fie acoperitoare pentru activitate...Pe de altă parte, în România modul de finanţare al spitalelor trebuie revăzut şi am avut discuţii încă de anul trecut cu CNAS, astfel încât să putem să finanţăm asistenţa medicală spitalicească cât mai apropiat de valoarea serviciilor, iar la spitale să fie plătită performanţa...Sunt spitale care duc greul sistemului sanitar, rezolvă cele mai complicate şi costisitoare cazuri şi ele sunt finanţate într-un mod foarte asemănător cu spitale care, de obicei, trimit pacienţii în alte părţi”, a afirmat Alexandru Rafila, cu ocazia unei conferințe desfășurate la Palatul Parlamentului.

Oficialul a precizat că există deschidere din partea ministerului pe care îl conduce pentru crearea unui grup de lucru interinstituțional.


„Noi suntem deschişi, şi cu finanţatorul, CNAS, să facem un grup de lucru împreună, bineînţeles şi cu specialiştii din diverse domenii şi să avem o finanţare a activităţii medicale spitaliceşti bazată, pe de o parte, pe costurile reale, şi pe altă parte pe performanţa efectivă a fiecărui spital în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor. Dacă vom plăti la fel şi performanţa şi lipsa de performanţă, atunci, cu siguranţă, nu va exista o finanţare suficientă pentru spitalele care duc greul sistemului de sănătate”, a mai spus Rafila, citat de Agerpres

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe