Newsflash
Știri

Recomandări 2023 privind nutriția ale cercetătorilor din țările nordice

de L. Budin - iun. 26 2023
Recomandări 2023 privind nutriția ale cercetătorilor din țările nordice

Cercetătorii din țările nordice au publicat recomandările lor legate de nutriție, Nordic Nutrition Recommendations (NNR) 2023 – un set de bune obiceiuri pentru o alimentație echilibrată.

Specialiștii din țările scandinave și cele baltice publică în mod regulat o listă de recomandări – NNR. Cele mai recente pun accentul pe un plus de fructe și de legume, pe cereale complete și interzic alcoolul, rezumă publicația Top Santé.

 

Baza alimentației cotidiene

Fructele, legumele și bacele ar trebui să constituie baza alimentației cotidiene: cercetătorii recomandă să fie consumate în cantitate de cel puțin 500 g pe zi.

Urmează cerealele integrale – orez, paste, făină – și leguminoasele – linte, bob, fasole roșie - , consumate în cantitate de cel puțin 90 g zilnic, care sunt interesante și pe plan nutrițional, dar și din punct de vedere ecologic. 

Peștele trebuie să constituie sursa principală de proteine animale, cu un aport recomandat de 300-450 g pe săptămână, din care 200 g pește gras – somon, macrou, sardine, hering. 

 

Carne mai puțină, alcool deloc

Din motive de sănătate și de mediu, carnea roșie ar trebui să fie limitată la 350 g pe săptămână, cu evitarea, pe cât posibil, a cărnii procesate – cârnați și salamuri industriale, carne la conservă etc.

Pentru că se consideră că nu prezintă niciun beneficiu pentru sănătate, alcoolul trebuie rezervat doar pentru ocazii excepționale. 

Fondate pe studiul a 36 de substanțe nutritive și 15 familii de alimente, aceste recomandări ar trebui să ajute familiile să-și compună meniul săptămânal. 

 


Notă autor:

Sursă foto: norden.org

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe