Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Relaţia dintre muncă și sănătate, subexplorată

de Dr. Mariana MINEA - nov. 10 2023
Relaţia dintre muncă și sănătate, subexplorată

Munca și jobul sunt o pârghie insuficient utilizată pentru a influenţa în bine sănătatea populaţiilor.

         La fel cum școlile ar putea fi locul pentru formarea unor obiceiuri sănătoase în rândul copiilor și adolescenţilor, și locurile de muncă ar putea ajuta la protejarea sănătăţii angajaţilor. Este mesajul transmis de o serie de trei articole publicate în The Lancet.

      Potrivit autorilor, comunitatea medicală a abordat relaţia dintre muncă și sănătate mai degrabă din perspectiva medicinei ocupaţionale, și nu a evaluat rolul muncii ca determinant social pentru sănătate. O viziune îngustă și reductivă asupra muncii reflectă și maniera în care guvernele colectează informaţii privind statutul ocupaţional. Adesea chestionarele caută să afle doar dacă oamenii sunt angajaţi sau nu, fără alte informaţii legate de muncă.

        Este nevoie de o mai bună evaluare a efectelor muncii asupra sănătăţii psihice, mai spun autorii. Astfel, un job care presupune, pe de o parte, solicitări și responsabilităţi crescute, iar pe de altă parte, un nivel scăzut de control, este cel mai frecvent asociat cu un risc înalt de apariţie a depresiei. Un alt aspect sub­evaluat este legat de influenţa pensionării asupra sănătăţii.

        Autorii fac și o serie de recomandări, subliniind că rezultatele nu se pot obţine decât prin colaborarea dintre diferitele domenii și organizaţii. În opinia lor, comunitatea medicală trebuie să implice cu adevărat alte sectoare, precum organizaţiile internaţionale de muncă și sindicatele, pentru a lua în considerare viteza automatizării unor domenii. Dar și pentru a susţine accelerarea evaluării unor iniţiative la scară mare care ar putea proteja sănătatea.


Notă autor:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)02272-9/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe