Newsflash
ACTUALITATE Știri

Risc crescut de tulburări de neurodezvoltare la copiii concepuți de tații care iau medicamente cu valproat

de Magdalena Tănăsescu - aug. 22 2023
 Risc crescut de tulburări de neurodezvoltare la copiii concepuți de tații care iau medicamente cu valproat

Comitetul de evaluare PRAC al EMA analizează datele privind riscul potențial de tulburări de neurodezvoltare (NDD) în cazul administrării de valproat de către viitorii tați.

Potrivit unui comunicat postat de Colegiul Farmaciștilor din România, analiza se concentrează pe datele dintr-un studiu observațional retrospectiv, realizat de companii ca o obligație în urma unei reevaluări anterioare a utilizării valproatului în timpul sarcinii. 

Cercetarea fost realizată folosind mai multe baze de date de registru din Danemarca, Norvegia și Suedia.

„Acest studiu observațional retrospectiv a comparat riscul de NDD (inclusiv tulburarea de spectru autist) la copiii născuți din bărbați care iau valproat, cu riscul la copiii născuți din bărbați care iau lamotrigină sau levetiracetam (alte tratamente pentru epilepsie). Rezultatele inițiale ale studiului pot indica un risc crescut de NDD la copiii născuți din bărbați care au luat valproat în cele trei luni dinainte de concepție”, se menționează în comunicat.

Cu toate acestea, PRAC a identificat limitări importante cu datele din studiu. 

„În special, PRAC a avut întrebări cu privire la definiția NDD utilizată în studiu și tipul specific de epilepsie pe care pacienții îl aveau. Acesta din urmă este important, deoarece valproatul poate fi prescris mai des pentru unele tipuri de epilepsie care sunt asociate cu NDD. În plus, după transmiterea rezultatelor studiului, companiile au informat PRAC despre erorile din baza de date norvegiană; impactul acestor erori nu este încă cunoscut. Prin urmare, PRAC a solicitat companiilor să furnizeze analize ale datelor corectate și informații suplimentare cât mai curând posibil pentru a aborda limitările”, se mai spune în comunicat.

PRAC va reevalua datele necesare pe măsură ce acestea devin disponibile și va face o recomandare la nivelul UE. În așteptarea rezultatului evaluării PRAC, unele state membre au implementat recomandări naționale intermediare. Pacienții de sex masculin tratați cu valproat nu trebuie să înceteze să-și ia medicamentul fără a discuta cu medicul lor, deoarece epilepsia sau tulburarea bipolară s-ar putea agrava. Întreruperea bruscă a tratamentului pentru epilepsie poate declanșa convulsii. Pacienții care au întrebări cu privire la tratamentul lor trebuie să discute cu medicul lor. 

Recomandările anterioare pentru evitarea expunerii la medicamentele cu valproat la femei în timpul sarcinii din cauza riscului de malformații congenitale (defecte sau anomalii pe care un nou-născut le are la naștere) și tulburări de neurodezvoltare rămân în vigoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe