Newsflash
Internaționale Știri

Riscul de boli transmise de țânțari crește în Europa

de L. Budin - iun. 23 2023
Riscul de boli transmise de țânțari crește în Europa

Europa a înregistrat în 2022 aproape la fel de multe cazuri de infectare locală cu febră denga ca în ultimii 11 ani, conform noilor cifre ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Anul trecut au fost înregistrate 71 de cazuri de îmbolnăvire cu febră denga, mai ales în Franţa. Între 2010 şi 2021 au fost înregistrate 74 de cazuri, informează Reuters și Agerpres.

Agenţia sanitară a avertizat într-o conferinţă de presă asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv denga, zika şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri. 

Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile. Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităţilor de control al populaţiilor de ţânţari, prin sporirea supravegherii şi impunerea măsurilor de protecţie personală”, a declarat Andrea Ammon, director ECDC.

Agenţia europeană a precizat că specia de ţânţari Aedes albopictus, care răspândeşte chikungunya şi denga, înaintează către nordul şi vestul Europei. Aedes aegypti, care răspândeşte boli precum denga, febra galbenă şi chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut şi ar putea continua să înainteze.

Ratele cazurilor de febră denga sunt în creştere la nivel mondial, subliniază reprezentanții ECDC. 

 


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe