Newsflash
ACTUALITATE Știri

S-a înregistrat noul Contract colectiv de muncă în Sănătate

de Magdalena Tănăsescu - sept. 15 2023
S-a înregistrat noul Contract colectiv de muncă în Sănătate

Noul Contract colectiv de muncă, semnat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” și de Federaţia Sanitas, a fost înregistrat recent la Direcţia Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale.

Este un moment important pentru toţi lucrătorii din sectorul public de Sănătate, susţine conducerea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, „întrucât, odată cu înregistrarea la Ministerul Muncii, Contractul colectiv începe să producă efecte în toate unităţile sanitare”. Contractul a fost înregistrat în 11 septembrie și are aplicabilitate în perioada 2023-2025. Demersul este apreciat și de Federaţia Sanitas. 

Următorul pas este publicarea documentului în Monitorul Oficial, iar până atunci acesta poate fi consultat la liderii Sanitas din ţară. „Din acest moment, orice negociere a unui Contract colectiv de muncă la nivel de unitate sanitară va trebui să aibă ca prevederi minimale tot ceea ce conţine documentul semnat”, menţionează reprezentanţii Sanitas. 

Drepturi esenţiale 

Prin intermediul noului contract, sunt asigurate angajaţilor din Sănătate mai multe drepturi esenţiale, cum ar fi dreptul la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate și condiţii de muncă. 

De asemenea, angajaţii care lucrează în ture au dreptul la pauza de masă de 30 de minute, inclusă în timpul de lucru, prin recunoașterea schimbului de tură ca timp de lucru. 

„Dacă însumăm timpul aferent acestui drept câștigat și-l raportăm la o viaţă profesională de 40 de ani, acest drept echivalează cu circa doi ani și jumătate de lucru mai puţin. Mai exact, este vorba de echivalentul a doi ani și jumătate de muncă efectuată, dar care anterior nu era recunoscută”, precizează conducerea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe