Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sănătatea inimii este legată de starea gingiilor (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 31 2023
 Sănătatea inimii este legată de starea gingiilor (studiu)

Starea de sănătate a cavității bucale poate fi un indicator precoce al problemelor cardiovasculare, reiese dintr-un studiu efectuat recent de specialiștii Universității Mount Royal din Canada.

Potrivit studiului, cercetătorii au recrutat 28 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care nu prezentau factori de risc cardiovascular sau boală activă a gingiilor. Voluntarilor li s-a spus să țină un post de 6 ore, iar apoi li s-a cerut să-și clătească gura cu o soluție salină sterilă. 

Soluția salină a fost analizată în laborator pentru a măsura prezența globulelor albe, recunoscute universal ca indicatori ai inflamației gingiilor. În faza următoare, asupra voluntarilor s-a efectuat un EKG, și li s-a măsurat tensiunea arterială. De asemenea, s-au realizat și două teste care se referă la sănătatea arterială. 

Conform rezultatelor obținute, a reieșit faptul că nivelurile mai mari de globule albe din salivă au fost asociate semnificativ cu o dilatare redusă a arterelor mediată de flux. 

„Descoperirile sugerează că chiar și inflamația ușoară a gingiilor poate avea un impact negativ asupra funcției vaselor de sânge și poate fi un semn de avertizare timpurie pentru viitoarele probleme cardiovasculare”, se menționează în studiu. 

Specialiștii consideră că inflamația gingivală poate duce, de fapt, la eliberarea de citokine și alți mediatori în fluxul sanguin, care modifică capacitatea normală de dilatare a vaselor, necesară pentru a ajusta aportul de sânge în diferite părți alte corpului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe